Chokmåling giver S historisk lussing
Ifølge en frisk Greens-måling står Socialdemokraterne til at få blot 18,5 pct. af stemmerne - det laveste siden Greens begyndte at måle i 1990
Foto: Scanpix
Socialdemokraterne får med vælgeropbakning på bare 18,5 pct. sin dårligste måling nogensinde. Venstre er nu større end alle tre regeringspartier tilsammen. Katastrofe, vurderer ekspert

Hvis Socialdemokraternes leder og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde håbet at holde sig over den symbolske, politiske glasbund på 20 pct. af stemmerne – så må hun nu tro om.
I en ny måling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, brager Socialdemokraterne gennem glasset og lander med 18,5 pct. på den ringeste vælgeropbakning i historien.

Partiet har smidt 3 procentpoint på én måned og er nu kun halvt så store som den blå hovedmodstander Venstre, der fanger 35,6 pct. af stemmerne. Faktisk er Venstre nu større end alle tre regeringspartier, S, SF og De Radikale - tilsammen. Og blå blok vinder suverænt målingen med 97-78 i mandater og udbygger det samlede forspring.

Målingen er en katastrofe for Helle Thorning-Schmidt, og der er tale om en dobbeltbundet politisk og ledelsesmæssig krise, der sagtens kan fortsætte. Det vurderer Sigge Winther Nielsen, forsker i parti- og vælgeradfærd ved Københavns Universitet.

Læs også: "Det går op og ned"

Brændende platform

"Det er en brændende platform, og Socialdemokraterne er nødt til at gøre noget nu på egen hånd. Hvor det tidligere har været SF, der skulle have en luns for at holde skansen, er det nu Socialdemokraterne, der på en eller anden måde er nødt til at komme med et svar på det her. Fortsætter denne afskalning, kan partiet i sidste ende ikke holde til at sidde i regering," siger Sigge Winther Nielsen.

Han forventer øget intern uro i Socialdemokraterne fra tre sider. For det første fra S-borgmestre, der frygter for kommunalvalget næste år. For det andet fra de 11 socialdemokratiske medlemmer af Folketinget, der lige nu står til at ryge ud ved næste valg.

Og for det tredje fra den venstrefløj i partiet, der føler, at Thorning har bøjet sig for langt mod De Radikale og de borgerlige partier i regeringsgrundlaget og har mistet den socialdemokratiske troværdighed.

Mogens Jensen, gruppeformand i Socialdemokraterne, forstår godt, hvorfor S har taget nogle tæsk, men nu vil han nulstille skiven.

"Det at lede en regering er aldrig nogen dans på roser. Jeg læser tallene sådan, at vælgerne kvitterer for et uskønt forløb omkring betalingsringen. Nu gælder det om at komme videre og skabe resultater," siger Mogens Jensen, der kritiserer Venstre for at snorke løs i hængekøjen.

Sludder, siger Ellen Trane Nørby, politisk ordfører i Venstre.

"Det var jo en strategi, som S og SF valgte i opposition. Men vi vurderer ikke, at de fik noget ud af det, og vi vil heller ikke kopiere det. Vi vil søge indflydelse og være med i de økonomiske reformer. Og vores opbakning gør måske, at vi kan presse regeringen ekstra til en ansvarlighed i de reformer," siger Ellen Trane Nørby.

Læs også: Vælgerne støtter regeringens reformer

Karavane over midten

Marianne Jelved, gruppeformand i De Radikale, advarer om, at socialdemokraternes dyk ikke må hæmme reformlysten.

"Jeg håber ikke, at det får en effekt, før valget udskrives om lang tid. Uanset hvilken regering der sidder, er der en meget højt prioriteret reformdagsorden. Nu må vi gøre vores arbejde uafhængigt af meningsmålingerne," siger Marianne Jelved.

De socialdemokratiske eks-vælgere er ikke blevet på venstrefløjen. Der er en karavane hen over midten, hvor blå blok nu står til en rekordføring på 97-78. Det svarer til, at en halv million danskere har forladt rød blok til fordel for de borgerlige partier siden marts sidste år, hvor rød blok førte 100-75 i mandater.

Læs også: Drama om reform af kontanthjælp forude
Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kinesiske turister overtager verden – et selfie ad gangen

Yuppie-Porsche med bred bagdel og vind i håret

Analyse: Kvinder skaber højere aktieafkast end mænd

Kinaforsker: Mere magtfuld Xi vil fylde tomrum efter USA

Boligkøbere dømmer bandekrigen for overstået

Stor gruppe ældre har kun en brøkdel af den anbefalede pensionsopsparing

Tag den firbenede ven med på tur og få højgastronomi på tallerkenen

Våbenlobby i USA: Virksomheders boykot af os er fejt

Filmaktuelle Aaron Sorkin: "Jeg holder meget af helte uden kappe eller superkræfter"