10 skarpe til Helle Ib
Foto: Scanpix
Politik Af
Fra i dag vil den garvede politiske kommentator Helle Ib i Børsen stille skarpt på dansk politik, parlamentariske muligheder og magthavernes udfordringer.

På sin første dag på jobbet svarer Helle Ib på 10 spørgsmål til Børsen Lørdags læsere og udlægger valgresultatet og den politiske fremtid.

Hvem er valgets store taber?

Det er De Konservative og Lars Barfoed, som har fået et historisk katastrofalt resultat. Forestillingen om, at man kunne hente mindst et par procentpoint i forhold til målingerne ved at presse Lene Espersen ud tidligere i år, har vist sig slet ikke at holde stik. De Konservative har ikke engang mandater nok til at kunne markere sig alene ved at skabe flertal med S-SF-R, hvis den mulige nye regering vil lave noget uden om Enhedslisten. Også andre partier er i givet fald nødt til at gå med.

Hvem er valgets store vinder?

Selvfølgelig er Helle Thorning og Socialdemokraterne glade for at vinde magten. Men den reelle vinder må være Margrethe Vestager. Hun er den eneste, som ser ud til at få begge sine mål opfyldt – Helle-Thorning-Schmidt som statsminister og en reform-orienteret »blå« økonomisk politik, som betyder at efterlønsreformen bliver implementeret.

Hvad er »moralen« af valgkampen?

Der er flere 'lærer', som jeg ser det. For det første støtter et meget stort flertal reformvejen, som efterløns- og dagpengereformer, og det samme flertal er grundlæggende imod flere skatter og afgifter.

Det første er faktisk meget opsigtsvækkende i betragtning af, at VKO i de første mange år med Fogh som statsminister vænnede vælgerne til, at upopulære og kontroversielle reformer af den type slet ikke var nødvendige.

Vælgerne har belønnet de 'skarpe' og 'klare' partier, der har holdt fast og ikke skiftet kurs eller position – og politikere, der har virket troværdige, fordi de har undladt at tage for mange hensyn eller gå på kompromis.

Det er Margrethe Vestager og De Radikale, Enhedslisten, Liberal Alliance og faktisk også Løkke og Venstre. Den blødere 'mellemvare' S-SF-alliancen og De Konservative er derimod blevet straffet.

Log på og læs alle spørgsmålene til Helle Ib

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDer bliver ild i køb, salg og fusion i 2018

Sponsoreret af
Børsen Konference

Forsiden lige nu


Dansk højttalertrio først i 20'erne brager ind på Forbes-liste: "Vi er bare tre almindelige fyre"

Darzalex-salg i USA til den svage side sidst på året: Aktien falder

Aktier: Netflix og Johnson & Johnson tager teten før åbningen i USA

Chefstrateg: Glem finansloven - USA's gældloft er aktiernes største fjende

Thomas Bernt: Snigende pessimisme om den globale økonomi

Trump i handelsangreb på Kina: Indfører told på solenergi

Analyse: Budget-boomerang rammer Trump i nakken om to uger

Torm-boss: Godt tilfreds med overskud i svært 2017

Sydbank om Davos: Trump kan udløse blodbad på aktiemarkedet