Thorning skal lave en Poul Nyrup
Foto: Scanpix
Med udsigt til store økonomiske udfordringer og et parlamentarisk grundlag, der spænder fra Enhedslisten over til De Radikale skal Helle Thorning-Schmidt (S) satse på at gentage kunststykket fra 1993, hvor hendes forgænger Poul Nyrup (S) blev statsminister.

"Det bliver ikke let for Helle Thorning-Schmidt at få enderne til at mødes i forhold til den økonomiske politik, men Poul Nyrup Rasmussen gjorde det med adskillelige finanslove i 1990erne," siger politisk kommentator Peter Goll til Børsen.

Helle Thorning-Schmidt råder sammen med alliancepartneren Socialistisk Folkeparti (SF) over et flertal på 92 mandater mod 87 mandater til blå blok.

Den dobbelte udfordring


Det er et komfortabelt flertal, så længe der er styr på tropperne, men Helle Thorning-Schmidts flertal inkluderer venstrefløjspartiet Enhedslisten, der er kommet markant styrket ud af valget, og Enhedslisten har flere gange advaret mod De Radikales borgerlige økonomiske politik.

"I forhold til at få gennemført den økonomiske politik, så må Helle Thorning-Schmidt og SF finde sammen med De Radikale og Enhedslisten, og det bliver også en udfordring for De Radikale, for de skal finde nogle ting, som Enhedslisten også kan leve med," siger Peter Goll.

Under valgkampen indgik De Radikale og De Konservative en aftale om et bredt politisk samarbejde, men De Konservative havde det værste valg i mands minde og bliver med 4,9 pct. det mindste parti i Folketinget.

Liberal Alliance blev med 5 pct. af stemmerne fordoblet, men Helle Thorning-Schmidt skal ikke regne med, at hun kan bruge de to partier til at få gennemført store økonomiske reformer.

"De Konservative kan ikke tilbyde et flertal alene og Socialdemokratiets politiske ordfører Henrik Sass Larsen har sagt om Liberal Alliance, at det er et useriøst parti, fordi de vil afvikle velfærdsstaten, og Liberal Alliance er endnu længere væk fra den nye røde regering," siger Peter Goll.

Skal Helle Thorning-Schmidt have Liberal Alliance med på politiske aftaler, bliver det på det værdipolitiske område i forhold til at bedre forholdene på asylcentrene og i forhold til at få lette adgangen til Danmark, vurderer Peter Goll.

Det kan lade sig gøre


Uden udsigt til aftaler med De Konservative og Liberal Alliance skal Helle Thorning-Schmidt få enderne til at mødes, når Enhedslisten og De Radikale sætter sig ned sammen og forhandler om den fremtidige økonomiske politik.

"Det bliver selvfølgelig ikke let, men Poul Nyrup Rasmussen gjorde det tidligere ved adskillige finanslovsforhandlinger i 1990'erne, så det kan jo lade sig gøre," siger Peter Goll.

Magtens disciplinerende effekt


Hans vurdering er, at den politiske udfordring som Helle Thorning-Schmidt står over for ikke er væsentlig forskellig end den udfordring som Anders Fogh Rasmussen (V) stod med i 2011, da han dannede VK-regeringen, med Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag.

"Da VK-regeringen blev dannet, der troede oppositionen, at alliancen mellem Dansk Folkeparti og Venstre og De Konservative ville holde en uge, da man i oppositionen vurderede, at DF ikke kunne holde til at føre en ansvarlig økonomisk politik, men de fandt hinanden, og sådan har magten en disciplinerende effekt," siger Peter Goll.

Opgør med princip

Enhedslisten har tidligere haft et princip om, at partiet ikke vil stemme for forringelser, men kun for forbedringer, og det betød, at partiet ikke kun stemme for finansloven.

Partiets frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen fik ved Enhedslistens sidste landsmøde gjort op med det princip, og det skulle gøre arbejdet lettere for Helle Thorning-Schmidt, da Enhedslisten nu kan stemme for f.eks. kommende finanslove.

"Det er et brud med den revolutionære linje som Enhedslisten ellers har stået for og det er et udtryk for en meget mere pragmatisk linje," siger Peter Goll.

Som i biblen


Beslutningen om at gøre op med princippet om, at partiets folketingsmedlemmer ikke må stemme for forringelser stiller samtidig Johanne Schmidt-Nielsen stærkere over for de mange nye medlemmer af Enhedslistens folketingsgruppe.

"Johanne Schmidt-Nielsen er ikke længere afhængig af, hvordan de nye folketingsmedlemmer stiller sig. Hun har været forudseende nok at få ændret princippet om, at man ikke må stemme for forringelser på landsmødet og for Enhedslisten er det lidt det samme som, hvis det stod i biblen for Kristeligt Folkeparti," siger Peter Goll og fortsætter:

"Når man har fået det igennem i det interne partidemokrati, så kommer det over folketingsgruppen, og det kan Johanne Schmidt-Nielsen bruge til banke oprørske folketingsmedlemmer på plads med," siger Peter Goll, der pointerer, at Enhedslisten aldrig vil kunne holde til at vælte en rød regering at bringe de borgelige tilbage til magten.

"Gør de det kan de vinke farvel til alle de nye mandater de har fået, så Enhedslisten bliver et parti, der bliver til at forhandle med," siger Peter Goll.

Hans vurdering er, at Helle Thorning-Schmidt dermed godt kan få enderne til at mødes, og en af de første store udfordringer for Helle Thorning-Schmidt bliver at få gennemført efterløns- og dagpengereformen.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bocian: Det kniber gevaldigt med væksten i dansk økonomi

Vestas-optakt: Investorer vil stille skarpt på prispres

Danmarks USA-ambassadør går nu i twitterkrig med Fox News: "Kom selv til Danmark og se"

Nilfisk-boss får aktietæsk: Irriterende - men vi holder planen

Danfoss i kraftig vækst: Tager kæmpe-hop på bundlinjen

Her er ti danske aktier som handles til discountpriser

Lars Christensen: Erdogan og den fordummende magt

Mens du sov: Tyrkiske aktier er nu mindre værd end Netflix

Nilfisk-analyse: Aflyst fusion tvinger aktien ned