Professor: Euroen er dødsdømt
Demonstranter på gaden i Grækenland, der var det første land i den eskalerende sydeuropæiske gældskrise, der ifølge Jesper Jespersen truer ØMU'en
Foto: Scanpix
Politik Af
Den fælles euro lever på lånt tid, for de tyske skatteydere vil ifølge professor Jesper Jespersen ikke blive ved med at betale EU's regning, der holder de svækkede sydeuropæiske lande fra statsbankerot.

"Inden længe får Tyskland nok af at understøtte de vakkelvorne sydeuropæiske økonomier. ØMU'en vil, som alle tidligere valutaunioner i historien, blive opløst."

Det skriver professor ved Roskilde Universitet, Jesper Jespersen, i Ræson.

ECB kan ikke forhindre ØMU-chok

Jesper Jespersen tror ikke på, at ECB har hvad der skal til for at komme positivt ud af den europæiske gældstragedie.

ECB har pumpet milliarder af euro i nødstedte banker, men det har ikke kunne forhindre en faretruende stigning i renten på de sydeuropæiske statsobligationer. Det forsøger ECB nu at rode bod på ved et direkte opkøb i markedet af først græske, irske og portugisiske og nu italienske og spanske statsobligationer, der får renten til at falde.

Det er ifølge Jesper Jespersen en meget risikabel aktivitet, der udfordrer kernen i ØMU'en på finansmarkederne.

"I de kommende dage og uger vil spekulanterne teste, om ECB har tilstrækkelig styrke til at hindre en fortsat rentestigning," skriver han.

ECB kan komme til at føre kniven

Går de sydeuropæiske stater, som ECB har hjulpet i form af euro-lån eller obligationsopkøb, konkurs, truer det ECB's solvens, og det bliver afgørende for ØMU'en.

Et ØMU-chok bliver resultatet, skriver Jesper Jespersen, i hvert fald hvis man ser på tidligere historiske paralleller.

"Det kan derfor meget vel tænkes, at det i sidste ende bliver ECB, der fører kniven, når ØMU-chokket realiseres," skriver Jesper Jespersen.

ØMU-chokket realiseres ifølge Jesper Jespersen den dag ECB's direktør meddeler, at en række ØMU-landes banker ikke længere kan låne i ECB, fordi centralbankens egen troværdighed er blevet udfordret, eksempelvis af en nedgradering af kreditværdigheden.

Historien gentager sig

Bliver det ikke ECB, der sætter en stopper for ØMU'en, så bliver det den tyske forbundskansler.

Ifølge Jesper Jespersen er Tyskland i dag der, hvor USA var for 40 år siden – garanten for at valutasystemet fungerer.

For 40 år siden trak den amerikanske præsident Richard Nixon dollaren ud af Bretton Woods, det daværende internationale valutasamarbejde. De andre lande var begyndt at veksle deres dollar om til guld, og det blev for dyrt. Nixons manøvre, der gjorde dollarens værdi flydende, så den ikke længere var indløselig med guld, var fuldstændig uventet og beskrives som Nixon-chokket.

Men Jesper Jespersen understreger også, at ØMU'ens undergang ikke skaber verdensøkonomisk ragnarok, ligesom enden på valutasamarbejdet i 1971 heller ikke gjorde det.

"Når chokket har lagt sig, vil der ud af de kaotiske forhold stadig eksistere euro'er – blot ikke én men adskillige med hvert sit nationale præfiks," skriver han.

En euro er ikke længere bare en euro

Allerede nu er der forskel på en euro udstedt i banker forskellige steder i Europa.

"En tysk eksportør vil i dag være tøvende med hensyn til at acceptere betalinger i euro udstedt af en græsk, portugisisk, spansk og italiensk bank, simpelthen fordi usikkerheden øges år for år," skriver Jesper Jespersen.

Den danske, svenske og norske krone har tidligere indgået i en monetær union i 1875-1914. Jesper Jespersen spår i fremtiden én samlet nordeuropæisk euro.Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Zuckerbergs forsømte forår (som gør alle med en mediekonto nervøs)

Buffett advarer: Priserne er blevet for høje

Dansk EQT-boss efter ny kapital: "Det gør os stolte, at vi nyder den tillid fra danske investorer"

Kommunernes topforhandler tror fortsat på aftale med ansatte

SUV-test: VW T-Roc møder solid Subaru og overraskende Opel

Plenti-direktør hjælper med lancering af mobilselskab for dimser

DK Company-ejer i chok efter søgsmål: "Jeg troede vi var midt i en forhandling"

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer

Det kan betyde liv eller død for din virksomhed: Her er de 30 bedste prismodeller