Dansk eksport stiger endelig - for første gang i seks månder går der fremad
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Der var fremgang at spore i den danske eksport. Fra april til maj steg den med 2,5 pct., hvilket er første gang i seks måneder, at der er positive takter. 

Men det er ikke rent ud rosenrødt, mener Kristian Skriver, økonom i Dansk Ehrverv. Eksporten ligger nemlig stadigvæk 1,8 pct. lavere end den gjorde for et år siden. Det er faktisk decideret skuffende, mener økonomen. 

"At danske virksomheders salg til udlandet er på et lavere niveau end for et år siden er ikke tilfredsstillende. Set i lyset af stærk vækst i både USA og Europa vil man forvente, at den danske eksport ville være højere end for et år siden," lyder det fra Kristian Skriver. 

 Han forklarer, at den svage udvikling skyldes en række faktorer. For det første den danske krone været styrket, hvilket har svækket konkurrenceevnen idet, det bliver relativt dyrere at for udenlandske købere at købe danske varer. Han peger også på, at den manglende arbejdskraft kan have påvirket eksporten negativt. 

Eksport trækker i den forkerte retning

Ifølge Kristian Skriver påvirker den lave eksport vores samlede BNP negativt. Det er i stedet det private forbrug, der skal trække læsset fremadrettet. 

"Med den svage udvikling af vareeksporten i april måned, skal vi indstille os på at væksten igen i 2. kvartal skal trækkes af det private forbrug. Vi får ikke meget hjælp fra vores eksportmarkeder," udtaler økonomen. 

Han forventer dog, at privatforbruget fortsætter sin stærke udvikling. 

"Vi har i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Vi har rekord høj beskæftigelse, stigende realløn samt stigende boligpriser," siger han. 

Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk startup 'spinner' guld - lander millionkontrakt med verdens største fitnessdistributør

Ny løve i hulen gør klar til at lægge hvis'erne til side: "Det svære bliver at have så lidt tid til at samle tankerne"

USA: Trumps advarsel om told giver små kursfald

Amerikansk investeringsselskab øger shortposition i Pandora

Topdanmark skuffer en smule med halvårsregnskabet - aktien falder med 3 pct.

Britiske supermarkeder satser på veganere

Nybagte studiner lancerer byg-selv-bh: "Det er et rigtigt godt produkt for genkøb, merkøb og mersalg"

Anmeldelse: Smørrebrød syd for Køge er værd at stoppe for

Rusland er parat til at drøfte et nyt topmøde med USA