Økonomi Af
Den danske inflation tog til i maj, men alligevel kan danskerne se frem til en reallønsfremgang set over hele året.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at tal fra Danmarks Statistik mandag morgen har vist en stigning i forbrugerpriserne på 1,1 pct. i maj sammenlignet med samme måned sidste år.

- Lønstigningerne er i øjeblikket på omkring 2 pct., så med de lave prisstigninger er der pæn fremgang i realindkomsten. Det er med til at understøtte opsvinget og forbruget, selv om det ser ud til, at en del af fremgangen går til opsparing, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

Hun suppleres af Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, der påpeger, at der på trods af prisstigninger de seneste to måneder fortsat er tale om en inflation på et lavt niveau.

- Danmark følger ganske vist tendensen til højere prisstigninger, som vi også har set i for eksempel euroområdet, men inflationen herhjemme er fortsat lavere.

- Det betyder også, at selv om de højere benzinpriser har gjort det lidt dyrere at være forbruger, så er der stadig udsigt til pæn reallønsfremgang for de danske husholdninger - også selv om inflationen, som vi venter det, vil fortsætte med at have en svag pil opad over de kommende måneder, skriver han.

Priserne på benzin er steget 5,2 pct. den seneste måned, og det er den største månedlige stigning siden februar 2015. Det dyrere brændstof - herunder både benzin og diesel - trak derfor også betragteligt mere op i tallet for årsstigningen i maj sammenlignet med i april, fremgår det af Danmarks Statistik.

Inflationen i Danmark er med 1,1 pct. i maj på årsbasis dog fortsat lavere end i euroområdet, hvor den landede på 1,9 pct. i samme periode.

- Al erfaring siger, at vi kommer til at få højere inflationstal i Danmark også, når vi er så langt bagud. Men det har lidt lange udsigter, og det bliver nok først i 2019, at vi kommer helt op på samme niveau, skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


EU's bileksport til USA kan blive halveret: "Vil blive mødt med lige så stor straf"

Airbus advarer Storbritannien: 14.000 job på vippen

Voldsom eskalering af handelskrig: Trump truer med 20 pct straftold på biler fra EU

Aktier: Unibrew i kursrekord, mens Mærsk lider

Ørsted er under hårdt prispres i Asien

Chefen for Danske Banks baltiske skandalefilial stopper

Opec er nået til enighed: Opjusterer olieproduktionen med 1 mio tønder

Volvo V60 vil være komfortmester

Analyse: Biler og fly i fokus i Trumps handelskrig