Fed-chef holder fast i gradvise renteforhøjelser
John Williams, chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves afdeling i San Francisco.
Foto: Stephen Lam/Reuters/Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Chefen for den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, afdeling i San Francisco, John Williams, holder fast i, at banken bør fortsætte med sine planlagte gradvise renteforhøjelser. Det slår han fast i et interview med Reuters efter fredagens jobrapport.

Williams vurderer, at Federal Reserve er "omkring" tre renteforhøjelser fra et neutralt niveau på renten, hvor den hverken trækker fra eller lægger til væksten i USA's økonomi.

Chefen fra San Francisco udelukker dog ikke, at centralbanken kan fortsætte med at hæve renten, efter den når neutralt niveau, hvis økonomien fortsat er stærk, og inflationen er over eller tæt på bankens mål om 2 pct. på årsbasis.

Kerneinflation, PCE Core, var senest på 1,8 pct. i april.

I sin seneste rentemelding holdt centralbanken fast i sin formulering omkring "gradvise" renteforhøjelser, hvilket tolkes som yderligere to i 2018, man hævede allerede renten i marts, og tre mere i 2019.

Jobvækst uden lønskrue


Den amerikanske jobrapport viste fredag, at arbejdsløsheden faldt til 3,8 pct. fra 3,9 pct. Økonomerne havde ventet uændrede 3,9 pct. Dermed tangerede arbejdsløsheden det laveste niveau siden april 2000, og ellers skal man tilbage til 1969 for at finde samme lave arbejdsløshed.

Jobopsvinget i USA er langt og tilsyneladende også bredt. Arbejdsløsheden for kvinder var i maj på 3,6 pct., og det er ikke set bedre siden 1953. For minoriteter og folk uden uddannelse er niveauerne også tæt på rekordlave niveauer.

Ifølge rapporten fra det amerikanske arbejdsministerie steg beskæftigelsen uden for landbruget med 223.000 personer i maj. Det var dermed flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 190.000 personer, ifølge Bloomberg News.

Amerikanske arbejdsgivere har nu føjet til antallet af ansatte i 92 måneder i træk. Det er den bedste stime, siden man begyndte at registrere tallet, noterede The Wall Street Journal sig.

Alligevel stiger de amerikanske lønninger ikke med foruroligende hast. I maj gik de frem med 0,3 pct. mod ventet 0,2 pct. på månedsbasis, og de gik op med 2,7 pct. på årsbasis, hvor 2,6 pct. var ventet.

John Williams sidder i 2018 med i Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerMini MBA: Klassens frække dreng er blevet mainstream

Sponsoreret af
Aros Business Academy

Forsiden lige nu


Skype-stifter: Danske pensionskæmper sidder for hårdt på sparegrisen

Aktier: Wall Street frygter igen Trumps toldmure og en ny dom

Vil du blive i London efter brexit? Ok, men det koster 550 kr

Helle Ib: Konservative mistede deres støttekorset

Medie: Dansk Folkeparti giver salg af TV2 dødsstødet

"Jeg havde ingen planer om at blive iværksætter, men jeg kan to ting. Jeg kan skrive og lave mad"

Analyse: Mette Maix' mesterlige mirakelkur

Sol, varme og masser af øl: Royal Unibrew opjusterer efter tørstige danskere i maj

Telenor brænder 5 milliarder af på aktietilbagekøb