Mamma mia - tredoblet pris for at forsikre sig mod italiensk statsbankerot
Foto: Arkiv: Ritzau Scanpix
Økonomi Af
Prisen på at forsikre sig mod, at Italien ikke kan overholde sine gældsforpligtigelser og går statsbankerot er eksploderet de seneste dage.

Udgiften for en konkursforsikring mod en italiensk statsbankerot målt i credit default swaps (CDS) er steget til det højeste niveau siden oktober 2013.

CDS-prisen på Italien er steget fra 85 basispoint den 1. maj til 165 basispoint den 25 maj til 251 basispoint i dag.

Til sammenligning ligger den danske CDS på 11 basispoint.

Italien har været i politisk krise siden et valg i starten af marts gav et mudret politisk resultat, hvor intet parti kan skabe et flertal alene sammen med andre naturlige politiske alliancepartnere.

Der er ellers i dag faldet lidt mere ro over de italienske renter, hvor renten på den 2-årige italienske statsobligation falder markant ned med 107 basispoint til 1,72 pct.

At der er mere ro på markederne kan skyldes, at det populistiske parti Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Lega Nord har genoptaget forhandlinger om at danne en koalitionsregering. Det skriver Financial Times

Forhandlingerne startede tirsdag nat efter at, Carlo Cottarelli, den tidligere IMF-direktør, som af Italiens præsident Sergio Mattarella, var udset som leder af en teknokrat regering, satte sine egne planer om at blive ministerpræsident på pause.

Ifølge kilder som Financial Times citerer, så vil Carlo Cottarelli afvente forhandlingerne for at se, om de to partier kan finde frem til et fælles grundlag, der kan accepteres af Sergio Mattarella, der som præsident kan afvise bestemte personer på enkelte ministerposter.

Mattarella afviste i weekenden den 81-årige økonom Paolo Savona som ny finansminister i Italien. Savona var Lega Nords spidskandidat, men han er en arg modstander af euroen, og han har i en bog karakteriseret den fælles valuta som et tysk fængsel.

I markederne er der en udbredt frygt for et italiensk nyvalg. Risikoen er at et nyvalg vil udvikle sig til en folkeafstemning om euroen, der kan skabe yderligere panik.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Vestas-aktien brager frem efter nyt regnskab - William Demant straffes hårdt

Vestas præciserer forventningerne og køber aktier tilbage for 1,5 milliarder

Tyrkiet slår igen mod Trump: Milliard-tariffer på amerikanerbiler og alkohol

Analytiker: Vestas' regnskab godkendt - men prispres lurer

Norden efter nedjustering: "Et af de mest udfordrende markeder i et årti"

Vestas-investor: Lettelsens suk - overvejer at købe op efter dagens regnskab

William Demant overgår forventninger i spritnyt halvårsregnskab

NKT-boss er irriteret over kursfald: Vi regner bestemt med bedre indtjening og flere ordrer

Lokalbanker i angreb på storbankers kunder: Det er et meget stort marked, der er åbnet