Inflationen stiger for første gang i år
Inflationen i Danmark toppede senest i 1980 under statsminister Anker Jørgensen (S). Her nåede inflationen 12,3 procent.
Foto: Scanpix/Aage Sørensen
Økonomi Af
Forbrugerprisindekset, der måler inflationen, steg med 0,8 procent i april sammenlignet med april 2017. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed steg inflationen for første gang siden efteråret sidste år.

- Det er prisstigninger på varer, der trækker årsstigningen i forbrugerprisindekset op i forhold til måneden før. Inden for varer er det især elektricitet og naturgas, der trækker årsstigningen op, skriver Danmarks Statistik.
  Kigger man på den korte bane - prisudviklingen fra marts til april - så trak benzin, sko og tøj op, men priserne på charterrejser og sommerhusleje trak ned.

Skeler man i stedet til udvikling i forhold til april sidste år, var der helt andre ting, der drev inflationen opad.

- Uddannelse har den største prisstigning i april i forhold til samme måned sidste år. Stigningen på 2,7 procent skyldes hovedsageligt højere priser for at gå på privatskole.

- Alkoholiske drikkevarer og tobak er steget 1,8 procent det seneste år, hvilket i høj grad kan tilskrives højere priser på øl, skriver Danmarks Statistik.

På trods af, at inflationen steg i april, ligger den fortsat på et meget lavt niveau historisk set. I starten af 1970'erne og i starten af 1980'erne lå den over 10 procent, og fra 1990 til 2013 faldt den aldrig til under én procent.
  Lav inflation er skidt i forhold til gæld, da løninflation mindsker gældsbyrden, men er positivt i forhold til, hvor meget mere man kan få for ekstra lønkroner.

- Normalt giver flere års opsving et opadgående tryk på prisudviklingen også, men den effekt er indtil videre stort set udeblevet, om end det lille hop opad i april godt kunne indikere nye tider på vej.

- Lav inflation er en gave, som man skal nyde, så længe den varer. Det giver højere reallønsstigninger, mere købekraft og er dermed med til at stimulere privatforbruget, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

/ritzau/


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerTV'et er hjemmets nye kamæleon

Sponsoreret af
Samsung

Forsiden lige nu


Hvidvasksager vokser markant

Opsigtsvækkende udmelding: "Markedet underminerer regering i Italien"

Et brev fra Trump gjorde ondt på de amerikanske aktier

Debat: Lommeregneren ligger fint hos økonomerne

Nye børsselskaber falder ofte i pris et år efter noteringen

Trump-aflysning af topmøde tog Sydkorea på sengen

Analytikere ser Pandora-potentiale i Kina trods kurshug

Helle Ib: TV2-salg blafrer i svære medieforhandlinger

Chefstrateg: Derfor falder aktier og renter efter Trumps aflysning