USA: Dallas-boss ser arbejdsmarked stramme til
Chefen for centralbanken i Dallas, Robert Kaplan, holder dog fortsat fast i blot tre renteforhøjelser i 2018.
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Mandag holdt flere centralbankchefer i USA taler rundt omkring i landet, og i en situation, hvor flere markedsdeltagere tror på yderligere tre renteforhøjelser, mens Federal Reserve selv fortsat kun indikerer to mere - altså centralbanken og investorerne er uenige - så lægges der ekstra mærke til, hvad der kommer af nyt fra bankens chefgruppe.

Chefen for centralbanken i Dallas, Robert Kaplan, holder dog fortsat fast i blot tre renteforhøjelser i 2018, hvilket altså vil sige, at der er to tilbage, da Federal Reserve hævede renten på sit møde i marts.

"Mit basisscenario er fortsat samlet tre forhøjelser i 2018," sagde han ifølge Bloomberg News i Florida.

Omvendt fik Kaplan dog fortalt, at han ser en masse stimuli i den amerikanske økonomi, og at arbejdsmarkedet er "meget stramt" og bliver strammere, hvorfor vejen til en højere rente er mindre stejl nu end tidligere, og derfor bør Federal Reserve i hans øjne drosle ned for den lempelige rentepolitik. Dog gradvist.

"Alt, som jeg så i den jobrapport, fortæller mig, at slækken kommer ud af arbejdsstyrken. Lønpresset er under opbygning, og det vil ikke overraske mig at se mere lønpres de kommende måneder." 

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste i fredag i sidste uge, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 164.000 personer i april. Det var noget ringere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 193.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Martstallet blev dog opjusteret fra 103.000 til 135.000. Samlet faldt arbejdsløsheden til 3,9 pct. fra 4,1 pct., og den er nu på sit laveste niveau siden år 2000. Samtidig viste rapporten også, at de gennemsnitlige timelønninger steg med blot 2,6 pct. på årsbasis, hvilket var lavere end ventet, og det medførte tvivl blandt flere af markedets rentehøge.

Robert Kaplan er ikke medlem af den amerikanske centralbank, Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

/ritzau/FINANS


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Politiet måtte droppe en stor del af spektakulær OW Bunker-sag

Dette er Nordens pengemaskine - et dansk selskab slår alle

Rolls-Royce Cullinan bremser selv for zebraer og den slags

Hvis Italien går planken ud øges risikoen for at gældskrisen vækkes til live

Vancouver er mangfoldig og mageløs

Den nye Touareg kører som en stor Audi

"Mange spørger mig, hvorfor jeg ikke flytter til København"

Tre kulturoplevelser på Copenhagen Art Week

Kronik: Kan din virksomhed stå distancen?