Der er fuld knald på det amerikanske jobmarked
Jobvæksten i USA er bedre end forventet.
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Jobvæksten i USA landede i december på 200.000. Det er en anelse bedre end forventet. Det var ventet, at beskæftigelsen uden for landbruget ville stige med 180.000 personer i januar.

I december steg beskæftigelsen med 148.000, hvilket var skuffende, men tallen for december er opjusteret til 160.000. Lønnen steg til 2,9 pct. over hele året. hvor det var forventet den ville stige 2,6 pct. Ledigheden landede i 4,1 pct., hvilket var ventet 

"2,9 pct. er den kraftigste lønvækst i timelønningerne vi har set længe og ligger udenfor det range på 2,5-2,8 pct. vi har observeret det seneste år," siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Stigningen i lønvæksten er klart over markedets forventning  på 2,6 pct. og udfordrer fra starten af 2018 det billede der længe har været med fastlåst lav lønvækst mens vækstsignaler og jobskabelsen har været solide.

"Trods det stærke tal så venter vi, at inflationen godt nok vil stige men i et moderat tempo gennem 2018. Tallene svinger en del og et mere permanent hop i lønvæksten venter vi først i årets sidste del og ind i 2019. Styrken i den bevægelse bliver afgørende for Federal Reserve og pengepolitikken i USA, og kan udfordre roen i de finansielle markeder," siger Frederik Engholm.

Men nervøsiteten i markedet er allerede nu stor efter et par uger med kraftige stigninger i lange renter – og signalerne i dagens rapport lægger yderligere pres på markederne.

Blandet andet er renten på den 10-årige amerikanske statsobligation steget ti det højeste siden foråret efter offentliggørelsen af jobrapporten. 2014.

"Stigningen i renterne er efterhånden begyndt at skabe bekymring i andre markeder, f.eks. aktier, der haft nogle svære dage. I USA er 10-årige renter steget 0,25 procent på få uger, mens stigningen er en smule mindre i Europa. Vi ser dog renterne falde lidt tilbage i de kommende måneder trukket ned af svagere makroøkonomiske nøgletal, mere afdæmpet markedsoptimisme, træg inflation og forsigtige signaler fra centralbankerne – ikke mindst ECB," siger Frederik Engholm.

"Vi venter også, at den nye chef i Federal Reserve, Jerome Powell, gerne vil starte med bløde signaler, så hans pengepolitiske linje ikke af markedet opfattes meget mere aggressivt (høgeagtigt) end hans forgænger, Yellen," siger Frederik Engholm videre.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Boligmangel får Google til at bygge i Dublin

Tyrkisk knibe sender dansk medikoselskab i favnen på russisk rigmand

Aktier: Vestas i bund og Novo i top på skidt Nilfisk-dag

Trump-kampagne slæber åbenmundet eks-rådgiver i retten

Sydbank: Vestas-rivaler lider - men det siger intet om Vestas' regnskab

Amerikanernes gæld er steget 2967 milliarder kroner på et år

Danske Bank: Erdogans budskab får liraen til at miste pusten

Danfoss satser 1 mia kr på investeringer: Har en stribe start-ups i kikkerten

Investorerne er vilde med amerikanske aktier