Tysk rente bryder grænse og varsler slutningen på dansk rentefest
titusindviss af boligejere har i årevis tjent penge på de ultralave renter, men det kan snart være slut.
Økonomi Af
For første gang i mere end 2 år brød renten på den 5 årige tyske statsobligation op over 2 pct.

Det varsler, at tiden med rekordlave renter lakker mod enden – også i Danmark," siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Renten på den 5-årige tyske statsobligation er lukket i minus 0,003 pct. efter at have hoppe over 0 pct. dagens handel. Det er første gang siden starten af november 2015 at den tyske 5-årige rente er så høj.

"Både i Danmark og Tyskland har især de korte renter været negative gennem de seneste år. Det er først og fremmest et spejlbillede af, at både Den Europæiske Centralbank (ECB) og Danmarks Nationalbank har holdt indlånsrenten negativ, så bankerne i både eurozonen og Danmark skal betale for at placere penge i centralbanken," siger Jacob Graven.

Især de seneste måneder er obligationsrenterne steget i både Danmark og Tyskland, og flere og flere obligationer har nu igen positiv rente.

"Det afspejler, at opsvinget har bidt sig fast i europæisk økonomi, og det vil formentlig få centralbankerne til at hæve indlånsrenterne i løbet af et års tid," siger Jacob Graven.

I efteråret 2016 var statsobligationsrenterne i både Tyskland og Danmark negative helt ud til 10 års løbetid. Samtidig var den tyske 5-årige rente helt nede på minus 0,6 pct.

Udover de negative indlånsrenter i centralbankerne var hovedårsagerne til de negative lange obligationsrenter, at ECB købte obligationer for nye penge for helt op til 80 milliarder euro om måneden er meldingen fra Sydbank.

"Opkøbene pressede obligationskurserne op og dermed renterne ned i hele Europa. ECB's obligationsopkøb er nu trappet ned til 30 milliarder euro om måneden og vil formentlig stoppe i slutningen af året. Det presser obligationsrenterne op fra de tidligere bundrekorder," siger Jacob Graven og fortsætter:

"Alt tyder dermed på, at tiden med rekordlave renter nu lakker mod enden. Obligationsrenterne vil sandsynligvis stige yderligere i de kommende år."
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Johan Bülow: "Der skal altså nosser til for at rejse alene til Dubai med 12 kasser lakrids"

Kunderne køber mere, når kunstig intelligens står bag - Agillic sætter skub i salget

Aktier: Positiv stemning ser ud til at løfte danske aktier

Hvidvasksager vokser markant

Weekend: Kunst du kan kravle i, fodboldfest på Plænen og gadefest i Aarhus

Opsigtsvækkende udmelding: "Markedet underminerer regering i Italien"

Udsigt til aktiestigninger - Simcorp kan få endnu et hop op

Nye børsselskaber falder ofte i pris et år efter noteringen

Investeringsstrateg: Sådan skal du investere når olien koster 80 dollar