Økonomer revser Trump: Skattelettelser er "utrolig dårlig timing"
Foto: Scanpix/Thomas White
Økonomi Af
Republikanerne præsenterede torsdag en skattereform, der, som Donald Trump lovede under valgkampen, byder på skattelettelser på 1500 mia. dollar.

Flere økonomer mener dog, at reformen er "dårlig timing" og vurderer, at den kan afspore det økonomiske opsving.

 "Det kan løfte væksten i amerikansk økonomi på kort sigt, men risikerer at overophede økonomien og køre opsvinget af sporet i løbet af 1-2 år," vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Det synspunkt deles af Kim Fæster, som er chefanalytiker i Jyske Bank.

"Vi vurderer, at skattelettelser på det nuværende tidspunkt af konjunkturcyklen er udtryk for utrolig dårlig timing," skriver Kim Fæster i en kommentar.

Selskabsskat næsten halveres


Udspillet til skattereformen lægger op til at sænke selskabsskatten til 20 pct. fra 35 pct., mens også personskatterne sænkes for de fleste amerikanere.

 Skattelettelserne vil ifølge Kim Fæster løfte efterspørgslen, men de amerikanske virksomheder har i forvejen svært ved tilfredsstille den nuværende efterspørgsel, da den amerikanske økonomi mangler ledige hænder.

"Der er således risiko for, at skattelettelsernes snarere udløser højere lønstigninger og inflation end højere vækst, og dermed tvinger den amerikanske centralbank til at hæve renten kraftigere. Skattelettelserne vil øge både statsunderskuddet og den offentlige gæld, der i forvejen er ganske høje," vurderer chefanalytikeren.

Usikkerhed om vedtagelse

Skatteudspillet er fremlagt af republikanerne i Repræsentanternes Hus og senere på måneden vil republikanerne i Senatet fremlægge deres eget skatteudspil.

 Jacob Graven peger derfor på, at der forestår vanskelige politiske forhandlinger, før skattereformen kan vedtages, og cheføkonomen anser det derfor som "højst tvivlsomt, om udspillet bliver vedtaget i den nuværende form.

Kim Fæster tror, at skattelettelserne bliver vedtaget, da de kan bruges ved midtvejsvalget i USA næste år.

"Selv om vi synes, at skattelettelserne er en utrolig dårlig idé, venter vi faktisk, at de bliver gennemført. Ellers har republikanerne nemlig intet at vise deres vælgere ved midtvejsvalget om et år," vurderer chefanalytikeren.

Ifølge Reuters forventer Donald Trump, at skattereformen er blevet godkendt i Kongressen og ligger klar til underskrivelse på hans skrivebord den 23. november.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Efter regnskab fra amerikansk vindmølle-virksomhed: "Det er en ekstremt god observation for Vestas"

"Det tog mig seriøst seks måneder at fordøje det. Det er som at slå op med en kæreste bare gange ti"

Dansk Erhverv advarer mod brandvarm beskæftigelse: "Det kan gå ud over opsvinget"

Danske Bank og Nordea får millionbøder af EU's børstilsyn

Konkurrent øger spænding om Vestas-aktien: Prispres kan være overstået

Det skriver medierne: Spekulanter bygger løs uden at have lejere på hånden

Simon Lajboschitz vil skabe sit eget brand: "Jeg vil helst ikke være kendt som milliardærens søn"

Stigende udgifter til piloter rammer Ryanairs pengepung

Verden rundt: Tesla beder leverandører om penge tilbage