Økonomer revser Trump: Skattelettelser er "utrolig dårlig timing"
Foto: Scanpix/Thomas White
Økonomi Af
Republikanerne præsenterede torsdag en skattereform, der, som Donald Trump lovede under valgkampen, byder på skattelettelser på 1500 mia. dollar.

Flere økonomer mener dog, at reformen er "dårlig timing" og vurderer, at den kan afspore det økonomiske opsving.

 "Det kan løfte væksten i amerikansk økonomi på kort sigt, men risikerer at overophede økonomien og køre opsvinget af sporet i løbet af 1-2 år," vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Det synspunkt deles af Kim Fæster, som er chefanalytiker i Jyske Bank.

"Vi vurderer, at skattelettelser på det nuværende tidspunkt af konjunkturcyklen er udtryk for utrolig dårlig timing," skriver Kim Fæster i en kommentar.

Selskabsskat næsten halveres


Udspillet til skattereformen lægger op til at sænke selskabsskatten til 20 pct. fra 35 pct., mens også personskatterne sænkes for de fleste amerikanere.

 Skattelettelserne vil ifølge Kim Fæster løfte efterspørgslen, men de amerikanske virksomheder har i forvejen svært ved tilfredsstille den nuværende efterspørgsel, da den amerikanske økonomi mangler ledige hænder.

"Der er således risiko for, at skattelettelsernes snarere udløser højere lønstigninger og inflation end højere vækst, og dermed tvinger den amerikanske centralbank til at hæve renten kraftigere. Skattelettelserne vil øge både statsunderskuddet og den offentlige gæld, der i forvejen er ganske høje," vurderer chefanalytikeren.

Usikkerhed om vedtagelse

Skatteudspillet er fremlagt af republikanerne i Repræsentanternes Hus og senere på måneden vil republikanerne i Senatet fremlægge deres eget skatteudspil.

 Jacob Graven peger derfor på, at der forestår vanskelige politiske forhandlinger, før skattereformen kan vedtages, og cheføkonomen anser det derfor som "højst tvivlsomt, om udspillet bliver vedtaget i den nuværende form.

Kim Fæster tror, at skattelettelserne bliver vedtaget, da de kan bruges ved midtvejsvalget i USA næste år.

"Selv om vi synes, at skattelettelserne er en utrolig dårlig idé, venter vi faktisk, at de bliver gennemført. Ellers har republikanerne nemlig intet at vise deres vælgere ved midtvejsvalget om et år," vurderer chefanalytikeren.

Ifølge Reuters forventer Donald Trump, at skattereformen er blevet godkendt i Kongressen og ligger klar til underskrivelse på hans skrivebord den 23. november.

/ritzau/FINANS

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSunde medarbejdere kræver aktiv indsats

Sponsoreret af
Danica Pension

Forsiden lige nu


Fynsk drivhusfabrikant kaster millionbeløb i kafferisteri

Mekaniker vil være største øko-producent: "Vi skal stå i den gode muld i Salling"

Midtjysk fabrik skal levere tankstationer til brintlastbiler i USA

Nyt kvindekor udfordrer musikbranchens mandlige dominans

Araberprinsens brændende platform: Er Saudi Arabien klar til generationsskifte?

Dansk kirkesoftware på vej til Tyskland og Storbritanien

Hemmelige erhvervsklubber i lokalpolitik

Folketinget dropper kriseramt Postnord

Dansk sexlegetøjs-selskab giver den gas i udlandet