Formuepleje: Uklogt brud på amerikansk tradition
Foto: Mie Hee Christensen
Økonomi Af
USA's præsident Donald Trump har helt som forventet valgt at indstille Jerome "Jay" Powell som landets nye centralbankchef.

Henrik Franck, der er direktør og partner i Formuepleje, er kritisk over for, at man skifter ud på posten.

Janet Yellen, der er den nuværende chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve, må nøjes med en enkelt periode i sædet, det vil sige fire år, når hun forlader posten i begyndelsen af februar 2018.

Ifølge Formuepleje går Jerome Powell for at være det republikanske svar på Yellen.

"Men udskiftningen på posten er alligevel et uklogt brud på de amerikanske traditioner," lyder det fra Henrik Franck i en pressemeddelelse.

Han minder om, at Donald Trump med nomineringen af Jerome Powell gør alvor af sine trusler fra præsidentvalgkampen for et år siden om at fjerne Janet Yellen, fordi hun var demokrat. Dengang beskyldte han Fed for at hjælpe Demokraternes Hillary Clinton med lave renter og mente, at Janet Yellen burde skamme sig.

Fed's uafhængighed er skrøbelig

I dag under nomineringen af den nye fed-chef var der dog rosende ord til Janet Yellen fra Trump: "she is fantastic".

"At Trump udskifter Yellen, sår tvivl om den uafhængighed, som er så afgørende for en centralbank, fordi den betyder, at man kan føre troværdig pengepolitik. Det vidner om, at Feds uafhængighed er skrøbelig, når Trump stik imod traditionerne vælger at skifte ud på posten med henvisning til partifarven. Powell kan formentlig godt fortsætte med at være uafhængig, men alene mistanken er nok til, at Trump burde have afstået fra at skifte ud på posten," lyder det fra Henrik Franck.

Han nævner, at Feds tre forudgående formænd alle har fået forlænget deres formandskab af præsidenter fra et andet parti end dem, der oprindeligt udnævnte dem til posten.

"Nu smider republikaneren Trump så demokraten Yellen på porten til fordel for republikaneren Powell, og det er der, han går galt i byen. Trump, der i forvejen kæmper med sit omdømme, kunne med lidt snilde og omtanke faktisk have fået lidt respekt ved at holde fast i Yellen," siger Henrik Franck.

Ikke engang et skuldertræk

Henrik Franck peger på, at Powell som Yellen er tilhænger af gradvise rentestigninger og derfor forventer han ikke, at markedet reagerer hverken negativt eller positivt på udnævnelsen.

"Ligesom før skal man regne med, at Fed hæver renten i december, som Yellen har lagt op til. Det forudsætter selvfølgelig, at der ikke kommer negative overraskelser i de økonomiske data for eksempel i jobrapporten som offentliggøres fredag," siger Henrik Franck, der har pæne karakterer til Yellen for hendes snart fire år i spidsen for USA's centralbank:

"I Formuepleje mener vi, at Janet Yellen har gjort sit job ret godt. I 2013 skabte Fed noget uro i markedet, som ikke rigtigt vidste, hvad man skulle forvente på rentefronten fra centralbankens side. Nu er der ro og stabilitet i markedet, fordi man nogenlunde ved, hvad man skal forvente fra Feds side. Det hele bliver naturligvis også hjulpet på vej af en amerikansk økonomi i god gænge. Det er også i det lys, at man skal se udnævnelsen af Jay Powell: Der er ikke behov for en radikal ændring i pengepolitikken."

Yellens tid på formandsposten løber ud den 3. februar 2018, men hun har sæde i styrelsesrådet indtil 2024.  
Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ti topchefer udfordrer de store danske bestyrelseskonger: Se listen her

Venstre-ordfører: Regeringen vil sælge 49 procent af TV2

Øl og kontanter: Tysk storbank er vild med Carlsberg

"Tre ting gør det muligt for mig at have det her job"

Trump undsiger sin stabschef: Vi har brug for mur ved Mexico

Emirates redder super-jumbojet fra den visse død med storordre

Mærsk i massiv flåde-oprustning: Slår konkurrenter med længder

Sponsorer flygter fra Lyngby Boldklub: Truet på eksistensen

Ejer: Send mig en mail, hvis du vil købe Lyngby Boldklub