Endnu et EU-land vil sænke selskabsskatten: "Danmark er under pres"
Fra højre: Hollands ministerpræsident Mark Rutte fra det borgerlige VVD, Gert-Jan Segers fra CU, Alexander Pechtold fra D66 og Sybrand Buma fra CDA
Foto: Jerry Lampen/Scanpix
De europæiske lande har stået i kø for at sænke selskabsskatten det seneste år, og nu melder endnu en nation sig på banen.

 Denne gang er det den kommende hollandske regering, der planlægger at sænke selskabsskatten fra 25 pct. til 21 pct. samt skrotte en udbytteskat på 15 pct.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den hollandske regering vil efter planen blive præsenteret 23. oktober, men fremlagde tirsdag sit regeringsgrundlag. Regeringen vil bestå af ministerpræsident Mark Rutte fra det borgerlige VVD samt det liberale D66 og de to kristne partier CU og CDA.

Regeringen planlægger også at indføre en afgift i forsøget på at modvirke skatteunddragelse gennem virksomheder, der udelukkende fungerer som en skal i landet.

 "Jeg føler, at vi burde være meget hårdere mod postkassefirmaer (...) og det har vi også tænkt os at være," sagde den hollandske ministerpræsident Mark Rutte på en pressekonference i parlamentets bygning ifølge Reuters.

Den hollandske premierminister nævnte bl.a. brexit og muligheden for at tiltrække europæiske virksomheders hovedkontorer som en begrundelse for nedsættelsen.

"På samme tid, hvis der er seriøse virksomheder, som ønsker at have deres hovedkontor i Holland, vil vi gerne have dem," sagde han endvidere.

Danmark under pres

Med en sænkelse af den hollandske selskabsskat kravler landet ned under den danske selskabsskat, der fortsat ligger på 22 pct.

 "Nedsættelsen af selskabsskatten i andre EU-lande betyder, at Danmark kommer under pres for at følge med. Danmark har en tradition, der strækker sig årtier tilbage, for at følge med, når omverdenen sænker selskabsskatten. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi bliver ved med det," siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef hos erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI).

Hvad betyder det, hvis Danmark ikke følger med de andre lande?

"Det betyder alt andet lige, at Danmark bliver et mindre attraktivt investeringsland. Selskabsskatten påvirker, hvor hurtigt en investering foretaget i et givet land vil betale sig selv tilbage, og vi må konstatere, at selskabsskatten er en faktor, der spiller ind, i forhold til hvor investeringerne placeres," lyder det fra Jacob Bræstrup.

Han mener, at en manglende sænkelse af selskabsskatten vil føre til færre investeringer i Danmark.

"Investeringerne er det, der driver produktiviteten, hvilket vil sige værdien af hver enkelt arbejdstime. Når vores arbejdstimer ikke er lige så meget værd, som de ellers kunne være, så bliver Danmark som land mindre velstående, end vi kunne være," siger han.

På "observationslisten"


Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere fortalt Børsen, at regeringen har lavere selskabsskat på "observationslisten," men at der har ikke været penge til at sænke den i forbindelse med regeringens erhvervsudspil, der blev præsenteret i slutningen af august i år.

 Sidst selskabsskatten blev sænket var under SRSF-regeringen, hvor den blev sænket fra 25 til 22 pct.

Storbritannien, Italien, Norge, Schweiz, Estland, Luxembourg, Kroatien, Ungarn, Sverige, Frankrig, Belgien samt Slovakiet har alle i det seneste år enten sænket selskabsskatten eller luftet tanken om at gøre det.

"Det er et udtryk for, at skattekonkurrencen er i fuld gang, og det sætter den danske selskabsskat under pres. Vi kan ligeså godt indgå i konkurrencen og få selskabsskatten ned, så det bliver lettere at tiltrække udenlandske virksomheder. Der vil derudover også være en positiv effekt på hjemlige virksomheders investeringer," siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicedirektør hos tænketanken Cepos.

Og han fortsætter:

"Min opfordring er, at Lars Løkke Rasmussen sænker selskabsskatten så hurtigt som muligt, og at det indarbejdes i finanslovsaftalen, der skal indgås her til efteråret. Der er sådan set et råderum til at sænke selskabsskatten, som ifølge Finansministeriet ligger på ca. 36 mia. kr. frem mod 2025."

Mads Lundby Hansen opfordrer regeringen til, at man på finansloven som minimum aftaler en reduktion af selskabsskatten på 3 procentpoint, og at den frem mod 2025 bør sænkes til 12 pct., som er lige under det irske niveau på 12,5 pct. Ifølge ham vil en reduktion på ét point af selskabsskatten koste ca. en mia. kr.

Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


"Så ved man, at man er nødt til at lukke og slukke"

Boligejere går glip af gylden mulighed i sommervarmen

Kærestepar bag innovativ skjortesucces: Vores startup kommer før vores forhold

Bureaukratiske opgaver fik krimiforfatter Steffen Jacobsen til at forlade lægegerningen

Så mange fremvisninger kræver det at sælge et sommerhus eller en storbylejlighed

Tag en dukkert fra havnemolen - aftensolen rammer La Banchina sidst

Salget af sommerhuse halter efter sidste år - er du klar til at købe et?

Priserne på receptpligtig medicin er faldet markant

Raawii: "Vi skal være et kulturelt, humanistisk firma, men vi er ikke bange for profit. Det er jo ikke velgørenhed"