Forsinkede tog koster samfundet 2,4 mia. kr. årligt
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Økonomi Af
Når togene ikke kører rettidigt, og tusindvis af passagerer hver dag bliver forsinket, har det en målbar samfundsøkonomisk konsekvens.

På et år koster togforsinkelser således samfundet 2,4 mia. kr. Det viser nye beregninger, som Cowi har lavet for Forbrugerrådet Tænk.

"Forsinkelser er ikke bare en forsinkelse i tid," konstaterer vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe.

"Vi ved, at det har store konsekvenser for den enkelte passager, og nu har vi også fået tal på, hvad forsinkelser og aflysninger i togtrafikken koster samfundet." 

"Det er et samfundstab i milliardklassen, som man ikke kan sidde overhørig," siger han i en pressemeddelelse.

Beregningerne tager udgangspunkt i den rettidighed, kunden oplever, og alle aflysninger og forsinkelser er medtaget uanset årsag.

Ud af de 2,4 mia. kr., som den manglende rettidighed har kostet samfundet i 12 måneder, kommer 1,4 mia. kr. fra DSB's fjern- og regionaltog, mens 700 mio. kr. kommer fra DSB's S-tog.

Yderligere stammer 40 mio. kr. fra Arriva-tog - inklusive Vestbanen - og 37 mio. kr. fra Metroen.

Arbejdsudbudseffekten, som er den tid, danskerne stiller mindre til rådighed for arbejdsmarkedet, udgør 158 mio. kr., viser beregningerne.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det politikerne og togselskaberne, der har ansvaret for at sikre færre forsinkelser i den kollektive transport.

Passagerpulsen, der hører under Forbrugerrådet Tænk og arbejder for at forbedre den kollektive trafik, vil den kommende tid indlede en dialog med politikere og trafikselskaber. Det sker for at diskutere konsekvenserne for passagererne af de mange forsinkelser.

/ritzau/


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Salget af ejerlejligheder i København taber fart efter strammere lånekrav

Spilfirma får penge fra Kina: "Jeg tror ikke, at nogen danske spilvirksomheder har hevet et så stort beløb ind så tidligt"

Før markedet åbner: Topdanmark og Mærsk i fokus i ventet negativ åbning

Mens du sov: Trump kritiserer centralbankchef og Microsoft overrasker

God stemning i Asien - rekordstor shortposition kan presse Mærsk

Nordea-chef kæmper: Kunder flygter stadig

Google truer med højere mobilpriser

Aktier: Blandet asiatisk udvikling i kølvandet af Wall Street