Forsinkede tog koster samfundet 2,4 mia. kr. årligt
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Økonomi Af
Når togene ikke kører rettidigt, og tusindvis af passagerer hver dag bliver forsinket, har det en målbar samfundsøkonomisk konsekvens.

På et år koster togforsinkelser således samfundet 2,4 mia. kr. Det viser nye beregninger, som Cowi har lavet for Forbrugerrådet Tænk.

"Forsinkelser er ikke bare en forsinkelse i tid," konstaterer vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe.

"Vi ved, at det har store konsekvenser for den enkelte passager, og nu har vi også fået tal på, hvad forsinkelser og aflysninger i togtrafikken koster samfundet." 

"Det er et samfundstab i milliardklassen, som man ikke kan sidde overhørig," siger han i en pressemeddelelse.

Beregningerne tager udgangspunkt i den rettidighed, kunden oplever, og alle aflysninger og forsinkelser er medtaget uanset årsag.

Ud af de 2,4 mia. kr., som den manglende rettidighed har kostet samfundet i 12 måneder, kommer 1,4 mia. kr. fra DSB's fjern- og regionaltog, mens 700 mio. kr. kommer fra DSB's S-tog.

Yderligere stammer 40 mio. kr. fra Arriva-tog - inklusive Vestbanen - og 37 mio. kr. fra Metroen.

Arbejdsudbudseffekten, som er den tid, danskerne stiller mindre til rådighed for arbejdsmarkedet, udgør 158 mio. kr., viser beregningerne.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det politikerne og togselskaberne, der har ansvaret for at sikre færre forsinkelser i den kollektive transport.

Passagerpulsen, der hører under Forbrugerrådet Tænk og arbejder for at forbedre den kollektive trafik, vil den kommende tid indlede en dialog med politikere og trafikselskaber. Det sker for at diskutere konsekvenserne for passagererne af de mange forsinkelser.

/ritzau/Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Selskabsskat er trukket ind på regeringens udlignings-bord

Store cigarer og firbenede tidsmaskiner i det vestlige Cuba

Fra Ringsted til Shanghai: Kineserne storkøber danske koteletter, mørbrad og pølser på nettet

De amerikanske aktier slutter ugen som den værste i to år: "Der er adskillige ting i gang lige nu, og ingen af dem er gode"

Sticks'n'sushi vil have os til at drikke mere sake: Børsen tog til prøvesmagning

Donald Trumps straftold har skabt massive aktiefald. Er handelskrigen skudt i gang?

Facebook-aktien er usikker som aldrig før: "Jeg ville absolut ikke købe den i denne shitstorm"

Ekspert: Facebook har fået for meget magt

USA: Wall Street fortsatte i store fald