Økonomi Af
Vindmøllemarkederne i Tyskland, Indien og Kina er på den korte bane ramt af markedsforstyrrelser, hvilket er baggrunden for, at konsulentfirmaet Make i sin rapport for tredje kvartal nedjusterer forventningerne til de globale vindmøllemarkeder primært i perioden 2017-2019.

- Vores forventning er, at de forandringer, som markederne gennemgår med omstilling fra en rammeordning til en anden, vil være i stand til at skabe en endnu mere bæredygtig og langsigtet vækst både for vind- og solenergi, men i den her overgangsperiode medfører det nogle udsving på enkelte markeder.

- Det er blandt andet det, vi ser i Tyskland og i Indien, mens det i Kina handler om de velkendte strukturelle problemer i transmissionssystemet, men som i år, på grund af at man fra centralt hold har strammet op omkring det, har givet nogle efterspørgselseffekter, siger direktør og partner i Make Consulting Steen Broust til Ritzau Finans.

TYSK OPBREMSNING I VENTE

I Tyskland gav auktioner tidligere på året nogenlunde den volumen, som Make Consulting havde forventet, men en meget stor del af projekttildelingerne var borgerprojekter. De har nogle andre regler for, hvornår de skal bygges, og de behøver ikke at have tilladelser, forudbetaling og udførlig planlægning på plads, inden der ansøges om dem.

- Det betyder, at der er en større risiko for, at nogen af de projekter ikke bliver til noget, siger Steen Broust.

Det tyske marked har været rødglødende de seneste år, hvor udviklerne har haft travlt med at udvikle og færdiggøre projekter under de gamle rammeordninger.

- Det, at måske ikke alle projekter, som er tildelt under de nye auktioner, materialiserer sig, betyder, at der kommer til at mangle nogle megawatt til at fylde hullet op efter årene med hastige udbygninger. Det kommer til at påvirke de producenter, som nu er meget eksponeret på det tyske marked her på den korte bane, forudser Steen Broust.

INDISK TOVTRÆKNING OM PRISER

Markedsforholdene har også ændret sig mærkbart kortsigtet i Indien, som tidligere på året gennemførte sin første vindauktion, hvilket skete til historisk lave priser efter indiske forhold. Det har siden ført til uenighed mellem udviklerne og aftagerne af strømmen om de fremtidig prispunkter, efter at den første auktion rummede projekter med særligt gode vindforhold.

- I første halvår er der blevet stillet 3,8 gigawatt op i Indien, og vi regner med, at der i andet halvår kun vil blive opstillet 200 megawatt. Det betyder, at det indiske marked ligger voldsomt underdrejet, hvilket så rammer de spillere, som er meget eksponeret mod det marked - herunder Suzlon, Siemens Gamesa, Inox og en række underleverandører, siger Steen Broust.

KINA KÆMPER MED NETTET

I Kina er der det velkendte forhold, at et meget stort omfang installerede møller venter på at blive tilsluttet elnettet. Et andet problem går under "curtailment", der omfatter det forhold, at transmissionsoperatøren lukker ned for vindmølleparken, hvis der ikke er kapacitet på nettet til at tage strømmen videre til slutbrugeren.

Problemet med "curtailment" har været særligt slemt i nogle af de nordlige provinser, og fra centralt kinesisk hold har man indført en såkaldt "red flag warning", hvor provinser med en "curtailment"-rate over et vist niveau ikke må tilslutte ny kapacitet, før de får løst de strukturelle problemer.

- Sidste år gjorde de det samme, og alligevel blev der stillet meget vind op, også i de provinser som havde høj "curtailment". Så der var måske ikke så stor forventning til, at det ville have den store effekt, men det har det siden vist sig at have. I første halvår i år er der netsluttet 25 pct. mindre kapacitet end i samme periode sidste år, siger Steen Broust.

Samtidig har nogle af de sydlige provinser oplevet forsinkelser på grund af vejrmæssige forhold.

Primært som følge af de ændrede udsigter for Kina, Indien og Tyskland har Make Consulting valgt at nedjustere estimatet i sin "Q3 Market Outlook" for globalt nettilsluttet vindkapacitet i tiårsperioden fra og med 2017 med 6 gigawatt til 629 gigawatt.

Nedjusteringen påvirker primært i 2017-19, hvor APAC (med Kina og Indien) udgør cirka 60 pct. af nedjusteringen, mens EMEA er resten og har den største effekt fra det tyske marked.

/ritzau/FINANS


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


ATP opruster - runder snart 50 mia i fast ejendom

Dette er Nordens pengemaskine - et dansk selskab slår alle

Hans topsikrede bunkere vogter bitcoin for 10 milliarder dollar

OB fyrer cheftræner Kent Nielsen

Eks-minister kræver fuld åbenhed i Dansk Flygtningehjælp: "Sidste år fyrede vi 12 for seksuelle overgreb. Det ligger på hjemmesiden"

Støjberg opfordrer muslimer til at holde ferie i ramadanen

Det holder aktiechefen øje med tirsdag

Erhvervsminister er klar til at lukke firmaer bag kviklån

Ryanair lander godt regnskabsår trods 20.000 aflysninger