Økonomi Af
Hvis det står til Venstre, Liberal Alliance og Konservative, så skal den offentlige sektor effektiviseres og udvikles i langt højere grad end tidligere.

Men nye tal fra tænketanken Kraka viser samtidig, at der med det nye regeringsgrundlag vil være markant færre hænder i den offentlige sektor i fremtiden, hvis den politiske plan bliver ført ud i virkeligheden.

Det skriver Politiken torsdag.

Ifølge Kraka vil der være mellem 15.000 og 20.000 færre offentligt ansatte i 2025 i forhold til i dag.

Det skyldes blandt andet, at regeringens partier i regeringsgrundlaget lægger op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct. om året. Det er væsentligt mindre end i dag.

"Det sandsynlige er, at vi dermed kommer til at se en nedgang i de offentlige serviceydelser," siger cheføkonom og vicedirektør i Kraka Jens Hauch til Politiken.

Samtidig bliver der markant flere ældre i samfundet i de kommende år.

Skal man tage højde for befolkningsudviklingen, vil det ifølge Kraka kræve mellem 20.000 og 25.000 flere offentligt ansatte, end hvad regeringsgrundlaget bebuder.

"Og selv i den situation vil de offentlige serviceydelser fremstå mere pauvre sammenlignet med privatforbruget, der jo fortsat vil vokse," siger Jens Hauch.

I Dansk Folkeparti er finansordfører René Christensen ikke umiddelbart tilfreds med udsigten til færre offentligt ansatte.

"Vi ser sådan set, at der på ældreområdet er behov for flere. Vi kan også se, at børnetallet stille og roligt begynder at stige, og det giver et større behov for flere pædagoger, og på et tidspunkt skal de også i skole," siger han til Politiken.

Benny Engelbrecht, finansordfører i Socialdemokratiet, er bekymret.

"Det er de facto besparelser. Vi kommer til at have færre ressourcer til at lave samme opgaver, og det er ren gift for en proces, hvor man faktisk gerne vil have en højere grad af tillid til den enkelte offentligt ansatte," siger han til Politiken.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSe dig for med biotek-papirer

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Øko-kok har knækket koden: "Hemmeligheden er, at vi aldrig har villet lave en Michelin-restaurant"

Superkok på stjernedagen: "Det er selvfølgelig en vildt vigtig dag"

Trump raser over FBI-anklager: "De griner deres røv i laser i Moskva"

Cirkus Michelin er i byen

Før kapitalmarkedsdag: Nu bestiller Mærsk og rivaler dusinvis af nye skibe

USA: Markederne holder lukket grundet Presidents Day

A.P. Møller får bøde for at bruge ulovlig arbejdskraft

Aktiestrateg om Kina: Sådan får du et "match made in heaven"

Deutsche Bank fyrer i investeringsarm