Nordea: Forkølet dansk økonomi også sløj i 2016
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Endnu et år i slæbesporet for dansk økonomi, hvor væksten skuffer. Sådan ser verden ud med storbanken Nordeas briller.

Nordea sænker i en ny prognose sit skøn for den danske vækst til bare 1,3 pct. Det er en markant nedjustering siden efteråret, hvor Nordea kunne se 1,7 pct. i horisonten for i år.

Til gengæld holder Nordea sin prognose stort set uændret for næste år, hvor samfundskagen ifølge Nordea vil blive 1,8 pct. større.

Forbrug giver baghjul til eksport

"Det er det private forbrug, der for tiden fungerer som vækstlokomotiv for opsvinget. Derimod har eksportsektoren udviklet sig svagt som konsekvens af en svag udvikling i verdenshandlen," Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Han fortsætter:

"Det er dels en konsekvens af afmatning i Emerging Markets økonomierne, dels i nogle af vores store eksportdestinationer i Europa og USA."

Helge Pedersen lægger ikke skjul på, at slutningen af 2015 var skuffende, når man trevler de danske nøgletal igennem. Og starten af 2016 er dybt præget af en svækket international økonomi og store udsving på de finansielle markeder.

Nordea vurderer, at privatforbruget trods alt vil holde dampen oppe på grund af det stærke danske arbejdsmarked og udsigten til, at reallønnen stadig vil stige.

Lavere stigninger på boligmarkedet

Samtidig ser boligmarkedet fornuftigt ud, vurderer Helge Pedersen, selv om boligejerne nok skal til at vænne sig til lavere stigninger, end de har været vant til de seneste år.

De kommende år vil boligpriserne nærmere følge en i forvejen meget lav inflation

Og den store achilleshæl i dansk økonomi, de lave investeringer, ligger stadig underdrejet.

"Selv om renten er rekordlav, er investeringsniveauet fortsat omkring 10 pct. lavere end før finanskrisen. Men i takt med at beskæftigelsen stiger yderligere, forventer vi, at virksomhederne vil øge investeringsaktiviteten, ligesom boliginvesteringerne vil opleve fremgang," siger Helge Pedersen.

Til gengæld vil de offentlige investeringer, der fik et kæmpe løft under krisen som krisemedicin, dale igen.

Lav vækst i verdensøkonomien

Nordea spår en vækst i verdensøkonomien på 3,1 pct. i år og 3,2 pct. i 2017 - og det er historisk set i den meget lave ende.

Til gengæld vil oliepriserne begynde at stige igen, og det trækker inflationen med opad i løbet af de næste to år, vurderer Nordea.

"Det gælder også i euroområdet, hvor ECB netop har gennemført yderligere lempelser af pengepolitikken. Der er ikke udsigt til, at ECB kommer til at sætte renten op igen før 2018. Derfor varer det også længe før Nationalbanken for alvor sætter renten op, siger Helge Pedersen.Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerMini MBA: Klassens frække dreng er blevet mainstream

Sponsoreret af
Aros Business Academy

Forsiden lige nu


Storinvestor presser C25-virksomheder: Flere kvinder skal i direktionen

Aktier: Wall Street sender aktier i rødt af frygt for Trumps handelskrig

Lejligheden sluger over en tredjedel af lønnen i byen

Børsen mener: Her er chancen til Tommy Ahlers & Co

Kritik af ædelstensfirma ender i retsopgør

Fynsk cleantech-håb rydder op efter stifterfamilie

Claus Meyer bider i surt æble: Tidobler underskud i 2017

Harlang er begæret konkurs - kan nu miste sin bestalling

Hov: 2,5 millioner danskere får nye forskudsopgørelser - og slipper billigere i skat