ECB og FED kører i hver deres retning: Alle øjne på Yellen onsdag
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Scenen er sat på de globale finansielle markeder til endnu en forestilling med Federal Reserve (Fed) og centralbankens chef, Janet Yellen, i hovedrollen med den amerikanske rente som dramaets omdrejningspunkt. Spørgsmål er, om Fed som ventet holder renten i ro, og om der er nye udmeldinger om en forestående rentestigning efter det to dage lange rentemøde, som banken indleder tirsdag aften.

Federal Reserve hævede renten i december sidste år til 0,25-0,5 pct. mod tidligere 0-0,25 pct. Det var første gang i ni år, at den amerikanske centralbank valgte at sætte renten op. Og medlemmerne i centralbankens pengepolitiske komité, Federal Open Market Committee (FOMC), forventer inden mødet, at renten vil stige flere gange i år og nå 1,25-1,5 pct., hvilket fortsat betyder fire rentestigninger i indeværende år.

RENTESTIGNING BANKER PÅ


I Danske Bank regner analytiker Mikael Olai Milhøj med, at den amerikanske centralbank nu vil signalere to-tre rentestigninger i år mod de fire, som fremgik af den seneste prognoseopdatering fra december.

"Dermed holder den amerikanske centralbank døren åben for, at den kan komme på banen med en rentestigning allerede på mødet i juni, og at den forventer, at pengepolitikken skal strammes mere end én gang i år. Det skyldes ikke mindst, at det amerikanske arbejdsmarked fortsætter med at klare sig pænt, at kerneinflationen har været højere end ventet de seneste måneder, og at markedsstemningen er vendt til det bedre igen, siger Mikael Olai Milhøj i en optakt til mødet.

Komitéen sætter sig sammen tirsdag og afslutter mødet onsdag kl. 19 dansk tid med en meddelelse og et efterfølgende pressemøde med Janet Yellen.

Fastholder Federal Reserve renten, og signalerer medlemmerne i FOMC, at der vil komme tre rentestigninger i år, vil det være en indikation af, at de fleste komitémedlemmer mener, at den meget omtumlede start på året mest af alt har været et bump på vejen, og at den finansielle uro er prellet af på amerikansk økonomi.

"Hvis "medianmedlemmet" signalerer to rentestigninger i år, så vil det være et signal om, at flere komitémedlemmer er blevet mindre optimistiske på vegne af amerikansk økonomi, og at pengepolitikken skal strammes i et markant langsommere tempo," påpeger analytikeren.

CENTRALBANKER KØRER HVER SIN VEJ

I sidste uge valgte Den Europæiske Centralbank (ECB) at sætte renten ned, men den vej er ikke farbar for den amerikanske pendant, lyder det fra Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank. Så lige nu kører de to største centralbanker i verden hver sin vej, hvilket er sjældent set.

"Sidst det skete var i begyndelsen af 90'erne. At det sker netop nu skyldes, at amerikansk økonomi i de seneste år har været i betydeligt bedre form end eurozonens økonomi. Amerikansk økonomi har for længst indhentet det, der blev tabt, da krisen ramte i 2008, og er i dag mere end 10 pct. større end før krisen, mens eurozonens økonomi endnu ikke har indhentet det tabte," skriver Jacob Graven om udviklingen.

At Fed og ECB kører i hver sin retning afspejles også på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsløsheden i USA gennem de seneste år er faldet til under 5 pct., mens niveauet i eurozonen er mere end dobbelt så højt.

"Det gør det nødvendigt for Fed at hæve renten i USA, mens ECB må sænke renten i eurozonen for at undgå, at den fortsat høje arbejdsløshed presser den alt for lave inflation endnu længere ned," siger Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDet skal dit tv kunne i 2018

Sponsoreret af
Samsung

Forsiden lige nu


Bestseller-ejer Anders Holch udvider sin milliardforretning med opkøb og nyudviklet brand

Superiværksættere: Her er 15 metoder til at lave exit på sin startup-virksomhed

EU og Mexico sender stikpille til USA og lander handelsaftale

Bondo: Eneste mulighed er løsning på alle områder

Svensk børs for mindre aktier melder klar til Danmark

Boom: Vulkanske vine popper op over hele kloden

Efter brexit og Trump: Nu aftager den politiske usikkerhed - også i medierne

Jannik Tai Mosholts sideprojekt blev til Netflix-serie

Spar Nord åbner banken radikalt - og de mener det!