ECB og FED kører i hver deres retning: Alle øjne på Yellen onsdag
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Scenen er sat på de globale finansielle markeder til endnu en forestilling med Federal Reserve (Fed) og centralbankens chef, Janet Yellen, i hovedrollen med den amerikanske rente som dramaets omdrejningspunkt. Spørgsmål er, om Fed som ventet holder renten i ro, og om der er nye udmeldinger om en forestående rentestigning efter det to dage lange rentemøde, som banken indleder tirsdag aften.

Federal Reserve hævede renten i december sidste år til 0,25-0,5 pct. mod tidligere 0-0,25 pct. Det var første gang i ni år, at den amerikanske centralbank valgte at sætte renten op. Og medlemmerne i centralbankens pengepolitiske komité, Federal Open Market Committee (FOMC), forventer inden mødet, at renten vil stige flere gange i år og nå 1,25-1,5 pct., hvilket fortsat betyder fire rentestigninger i indeværende år.

RENTESTIGNING BANKER PÅ


I Danske Bank regner analytiker Mikael Olai Milhøj med, at den amerikanske centralbank nu vil signalere to-tre rentestigninger i år mod de fire, som fremgik af den seneste prognoseopdatering fra december.

"Dermed holder den amerikanske centralbank døren åben for, at den kan komme på banen med en rentestigning allerede på mødet i juni, og at den forventer, at pengepolitikken skal strammes mere end én gang i år. Det skyldes ikke mindst, at det amerikanske arbejdsmarked fortsætter med at klare sig pænt, at kerneinflationen har været højere end ventet de seneste måneder, og at markedsstemningen er vendt til det bedre igen, siger Mikael Olai Milhøj i en optakt til mødet.

Komitéen sætter sig sammen tirsdag og afslutter mødet onsdag kl. 19 dansk tid med en meddelelse og et efterfølgende pressemøde med Janet Yellen.

Fastholder Federal Reserve renten, og signalerer medlemmerne i FOMC, at der vil komme tre rentestigninger i år, vil det være en indikation af, at de fleste komitémedlemmer mener, at den meget omtumlede start på året mest af alt har været et bump på vejen, og at den finansielle uro er prellet af på amerikansk økonomi.

"Hvis "medianmedlemmet" signalerer to rentestigninger i år, så vil det være et signal om, at flere komitémedlemmer er blevet mindre optimistiske på vegne af amerikansk økonomi, og at pengepolitikken skal strammes i et markant langsommere tempo," påpeger analytikeren.

CENTRALBANKER KØRER HVER SIN VEJ

I sidste uge valgte Den Europæiske Centralbank (ECB) at sætte renten ned, men den vej er ikke farbar for den amerikanske pendant, lyder det fra Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank. Så lige nu kører de to største centralbanker i verden hver sin vej, hvilket er sjældent set.

"Sidst det skete var i begyndelsen af 90'erne. At det sker netop nu skyldes, at amerikansk økonomi i de seneste år har været i betydeligt bedre form end eurozonens økonomi. Amerikansk økonomi har for længst indhentet det, der blev tabt, da krisen ramte i 2008, og er i dag mere end 10 pct. større end før krisen, mens eurozonens økonomi endnu ikke har indhentet det tabte," skriver Jacob Graven om udviklingen.

At Fed og ECB kører i hver sin retning afspejles også på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsløsheden i USA gennem de seneste år er faldet til under 5 pct., mens niveauet i eurozonen er mere end dobbelt så højt.

"Det gør det nødvendigt for Fed at hæve renten i USA, mens ECB må sænke renten i eurozonen for at undgå, at den fortsat høje arbejdsløshed presser den alt for lave inflation endnu længere ned," siger Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

________________________________________________________________________________________________________



________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.



Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Overskud vokset 1200 pct på et år: Kundeloyalitet skaber guld på bundlinjen

Saxo Bank-formand efter pludselig exit: Vil have tid til sit fintech-selskab

Hvor bor du? Her er de 10 rigeste postnumre i hovedstaden

Analyse: Hvor blev kunderne af, Frøsig?

Private investorer satser stort på Kåre Schultz og Teva

Alm. Brand udskifter Vestas i sin portefølje med konkurrentaktie

Det holder aktie-analytikeren øje med onsdag

Lettisk bankdirektør suspenderes efter anklage fra Fogh-bank

Kommende børsbaby vinder Norges svar på Bestseller som kunde