Økonomi Af
Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, har udarbejdet retningslinjer for en valutahandels-skat, Tobin-skat, der ifølge kommentatorer skal kunne bremse valutaspekulation.

Det skriver Bloomberg News.

Indførelse af en afgift på valutahandel vil være det hidtil mest ekstreme skridt fra politisk hold til at forhindre spekulative angreb på den kinesiske valuta, efter at de statsdrevne banker gentagne gange har grebet ind med intervention for at støtte yuan, mens den kinesiske regering sideløbende har intensiveret indsatsen mod kapitaludstrømning.

En Tobin-skat vil dog samtidig komplicere de kinesiske planer om gøre yuan til en del af den internationale reserve-valuta, og underminere løfterne om at øge markedskræfternes rolle i verdens næststørste økonomi.

"Disse foranstaltninger kan ikke garantere et fald i volatiliteten i markedet, da det er vanskeligt at identificere, om valutahandel sker på baggrund af spekulation eller et reelt behov for virksomhedernes afdækning af valutaeksponering. Der har ikke været mange positive erfaringer med denne type tiltag andre steder i verden," siger markedschef Tommy Ong fra DBS Hong Kong Ltd. til Bloomberg News.

REGLER SKAL GODKENDES

Reglerne skal godkendes i den kinesiske central-regering, og det vides ikke, hvor hurtigt de kan gennemføres.

Den kinesiske centralbanks viceguvernør, Yi Gang, luftede tanken om en slags straf på valutaspekulation i slutningen af ​​sidste år i en artikel i magasinet China Finance.

Tiltaget kommer før den kinesiske yuans planlagte optagelse i den Internationale Valutafonds, IMF's, reserve-valuta kurv kaldet SDR - special drawings rights - til oktober.

Yuan er svækket 4,5 pct. over for dollar siden den overraskende kinesiske devaluering i august. Det skræmte de globale investorer, og har siden givet anledning til en massiv kapitaludstrømning, der ifølge Bloomberg Intelligence løber op i 1000 mia. dollar i 2015.

TOBIN SKADELIG

"En afgift vil skade stemningen på markedet og øge investorernes panik, da det viser, at den eksisterende kapitalkontrol ikke er tilstrækkelig til at dæmme op for udstrømningen. Det er ikke et godt tidspunkt at udrulle en Tobin-skat, da markedet allerede er bekymret over, om Kina vil være i stand at øge kapital-konvertibiliteten i de kommende år. Så det er endnu et skridt baglæns i forhold til at nå målet," vurderer valutastrateg Andy Ji fra Commonwealth Bank of Australia i Singapore over for Bloomberg News.

Tobin-afgiften tager sit navn fra USA økonom James Tobin, der i 1972 foreslog at tage en del af værdien af valuta-handler for at begrænse valutaspekulation.

Siden har adskillige regeringen forsøgt at få indtægter gennem afgifter på finansielle transaktioner, men uden det store held, da de fleste tiltag har haft utilsigtede konsekvenser.

Indledningsvis vil den kinesiske skattesats da også være være nul, for at give myndighederne tid til at forfine reglerne, da afgiften netop ikke er designet til at forstyrre afdækning og andre kommercielle valutatransaktioner, der gennemføres af virksomheder.

TOBIN IKKE I EU

EU-Kommissionen fremsatte i 2011 et forslag om en skat på finansielle transaktioner, som skulle udgøre 0,1 procent af handler med værdipapirer og 0,01 procent af handler med de såkaldte derivater.

Det er dog endnu ikke blevet til virkelighed i EU. Flere lande - heriblandt Danmark - er modstander af en tobinskat.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Analytiker: Jyske Bank risikerer at miste 500 mio kr ved blokade af bankfusion

OW-chefer: Jim Pedersen blev orienteret om stor kredit til problemkunde

OK18-overblik: Husker du Gærkrisen og Påskestrejken?

OW Bunkers chef for oliespekulation: Man tyssede spekulationen ned før børsnotering

Amerikansk havnegigant hopper med på Mærsks blockchain-satsning

Vestas tror på stor bid af amerikansk rammeaftale trods Siemens-sejr

Bitcoin-forbryder flygter fra Island på samme fly som statsministeren

Sort guld i kæmpe comeback: Olien rammer højeste pris siden 2014

Privatinvestor forudså nedturen og solgte alt - nu er han tilbage