Økonomer: Svag inflation lægger pres på Mario Draghi
Tine Choi, seniorstrateg hos Nordea
Foto: PR
Økonomi Af
Det vil være katastrofalt, hvis den europæiske økonomi kommer i deflation, da det vil ramme forbruget og gå ud over væksten.

Derfor er der et stort pres på Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), der bliver nødt til at komme med nye pengepolitiske tiltag snarest muligt.

Sådan lyder vurderingen fra Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, efter at der mandag er blevet offentliggjort tal for forbrugerpriserne i eurozonen. Inflationen viste et fald på 0,2 pct. i januar set over et år.

"Tallene giver helt klart Mario Draghi argumenter for at søsætte flere pengepolitiske tiltag. Han får ammunition til at gøre noget mere, for det vil være katastrofalt, hvis vi kommer i deflation i eurozonen," siger hun.

Problemet ved en økonomi i deflation er blandt andet, at det kan bremse væksten, fordi forbrugerne så holder på pengene i en forventning om, at priserne falder i fremtiden.

Hos Handelsbanken vurderer seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingsø også, at der er pengepolitiske tiltag på vej fra ECB, da inflationen ikke ser ud til at stige af sig selv på den korte bane som følge af den lave oliepris.

"Der er således ikke udsigt til, at presset for lavere inflationen umiddelbart aftager, og dertil skal lægges de seneste tydeligere tegn på, at væksten i euroområdet overordnet har haft det sværere fra årets begyndelse qua den øgede usikkerhed om global økonomi samt uroen på finansmarkederne, skriver han i en kommentar."

Tine Choi fra Nordea fortæller, at der fra især tysk side tidligere har været modstand mod den meget lempelige pengepolitik, som ECB har ført de senere år, men at de nok alligevel bliver nødt til at bøje sig givet den lave inflation.

"Tyskland har været imod at lempe yderligere, fordi landet har en anden økonomi end mange af de sydeuropæiske lande i eurozonen. Det er dog ikke noget, de har ytret så meget på det seneste, og med de her tal er vejen ryddet for, at ECB kan gøre noget mere pengepolitisk," siger hun.

Flere lempelser kan være på vej

ECB har i forvejen sat en lang række pengepoliske tiltag i søen i form af negative renter, der skal presse bankerne til at låne flere penge ud. Samtidig opkøber centralbanken obligationer for 60 mia. euro om måneden.

Selv om det i forvejen er en meget lempelig pengepolitik, vurderer Tine Choi, at flere tiltag er nødvendige, hvis ECB skal nå sin målsætning om en inflation på 2 pct. inden for en overskuelig fremtid.

"Det er i høj grad faktorer, som ECB ikke kan styre, der driver inflationen og forventningerne til inflationen ned. Olieprisen har en meget stor effekt, og noget tyder på, at olieprisen skal være lav i en længere periode, og derfor er der nødt til at komme noget mere på bordet," siger Tine Choi.

Nordea venter, at ECB vil sænke renten fra det nuværende niveau på minus 0,30 pct. og samtidig øge opkøbsprogrammet med 10 mia. euro om måneden ved det næste rentemøde, som finder sted 10. marts.

/ritzau/FINANSTag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Skandaleramt jysk medicinalvirksomhed går konkurs

Bedrageri-tiltalt Genan-stifter gør klar til modoffensiv

Tidligere Hummel-direktør efter droppet retssag: "Jeg har fået stort set alt det, jeg kunne få"

Aktionær i konkursbank mister 3 mio: "Det er da mange penge, men sådan er det at have investeringer"

Overvismand: "Regeringen skal være meget opmærksom på ikke at smide mere brænde på bålet"

Nyslået Michelinstjerne kok smører stakkevis af sandwich for at skabe sund økonomi

Aktiechef: Disse tre danske aktier vil give årets største afkast

K-profiler anklager Løkke for skjulte motiver: Lugter af leflen for jyske vælgere

Her er regnskabssæsonens vindere og tabere - sådan gør du nu