Økonomer: Svag inflation lægger pres på Mario Draghi
Tine Choi, seniorstrateg hos Nordea
Foto: PR
Økonomi Af
Det vil være katastrofalt, hvis den europæiske økonomi kommer i deflation, da det vil ramme forbruget og gå ud over væksten.

Derfor er der et stort pres på Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), der bliver nødt til at komme med nye pengepolitiske tiltag snarest muligt.

Sådan lyder vurderingen fra Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, efter at der mandag er blevet offentliggjort tal for forbrugerpriserne i eurozonen. Inflationen viste et fald på 0,2 pct. i januar set over et år.

"Tallene giver helt klart Mario Draghi argumenter for at søsætte flere pengepolitiske tiltag. Han får ammunition til at gøre noget mere, for det vil være katastrofalt, hvis vi kommer i deflation i eurozonen," siger hun.

Problemet ved en økonomi i deflation er blandt andet, at det kan bremse væksten, fordi forbrugerne så holder på pengene i en forventning om, at priserne falder i fremtiden.

Hos Handelsbanken vurderer seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingsø også, at der er pengepolitiske tiltag på vej fra ECB, da inflationen ikke ser ud til at stige af sig selv på den korte bane som følge af den lave oliepris.

"Der er således ikke udsigt til, at presset for lavere inflationen umiddelbart aftager, og dertil skal lægges de seneste tydeligere tegn på, at væksten i euroområdet overordnet har haft det sværere fra årets begyndelse qua den øgede usikkerhed om global økonomi samt uroen på finansmarkederne, skriver han i en kommentar."

Tine Choi fra Nordea fortæller, at der fra især tysk side tidligere har været modstand mod den meget lempelige pengepolitik, som ECB har ført de senere år, men at de nok alligevel bliver nødt til at bøje sig givet den lave inflation.

"Tyskland har været imod at lempe yderligere, fordi landet har en anden økonomi end mange af de sydeuropæiske lande i eurozonen. Det er dog ikke noget, de har ytret så meget på det seneste, og med de her tal er vejen ryddet for, at ECB kan gøre noget mere pengepolitisk," siger hun.

Flere lempelser kan være på vej

ECB har i forvejen sat en lang række pengepoliske tiltag i søen i form af negative renter, der skal presse bankerne til at låne flere penge ud. Samtidig opkøber centralbanken obligationer for 60 mia. euro om måneden.

Selv om det i forvejen er en meget lempelig pengepolitik, vurderer Tine Choi, at flere tiltag er nødvendige, hvis ECB skal nå sin målsætning om en inflation på 2 pct. inden for en overskuelig fremtid.

"Det er i høj grad faktorer, som ECB ikke kan styre, der driver inflationen og forventningerne til inflationen ned. Olieprisen har en meget stor effekt, og noget tyder på, at olieprisen skal være lav i en længere periode, og derfor er der nødt til at komme noget mere på bordet," siger Tine Choi.

Nordea venter, at ECB vil sænke renten fra det nuværende niveau på minus 0,30 pct. og samtidig øge opkøbsprogrammet med 10 mia. euro om måneden ved det næste rentemøde, som finder sted 10. marts.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Spar Nord åbner banken radikalt - og de mener det!

Arbejdsgivere opsplitter tilbud til offentligt ansatte

Hightech-Mercedes med personlig assistent

Martin Thorborg: "Jeg kan bare huske, hvad der skete i år 2000, og jeg har en fandens dårlig mavefornemmelse efterhånden"

FOA-formand: Arbejdsgivere splitter tilbud op

Chanel hylder håndværket ved eksklusivt modeshow

Helle Ib: Derfor er knasterne store i OK-strid

Hotel Hafen: Hyggelig indretning og central placering i havnebyen Flensborg

Tæt på en stor cocktailbirolle