Økonomi Af
Verdens 20 største økonomier forpligtede sig til, at de respektive regeringer skal gøre mere for at øge den globale vækst for at reducere den stigende bekymring over effekten af pengepolitikken. Men meget mere blev det ikke til på G20-mødet i Shanghai fredag og lørdag.

Finansministre og centralbankchefer fra de 20 lande vil søge at "bruge en fleksibel finanspolitik for at styrke vækst, jobskabelse og tillid".

Det fremgår af afslutningsdokumentet fra mødet, hvori det også bliver fastslået, at "pengepolitik alene ikke kan føre til en afbalanceret vækst".

SKUFFENDE RESULTATER

Kommunikéet kan skuffe de mange økonomer, analytikere og markedsdeltagere, der havde ventet en koordineret stimuliplan, og en a la Plaza Accord-type aftale for at adressere valutakursspændingerne.

"Der er ingen positive overraskelser i G20-landenes forpligtelser. Der findes ingen detaljerede planer i aftalerne, så man kan generelt sige, at de bare er gået efter det absolutte minimum. Aktierne kan falde en smule," vurderer cheføkonom Mitsumaru Kumagai fra Daiwa Institute of Research i Tokyo over for Bloombeg News.

INTET VALUTASAMARBEJDE

Ifølge Den Internationale Valutafonds topchef, Christine Lagarde, var der ingen diskussioner om valutasamarbejde, ud over at det blev gentaget, at G20-medlemmerne vil afstå fra konkurrerende devalueringer og - som noget nyt - blev enige om at konsultere hinanden tæt på valutaområdet.

GRÆNSEN FOR PENGEPOLITIK NÅET

De mange finanstopfolk havde en stigende fornemmelse af, at grænserne for lempelig pengepolitik er ved at blive nået. Og selv om de respektive centralbankernes stimuli viste sig kritisk for at afværge en global depression i forbindelse med finanskrisen, er der ikke længere konsensus blandt verdens økonomiske sværvægtere om at bakke op om en optrapning af pengepolitiske stimuli.

Christine Lagarde pointerede, at ​​virkningerne af pengepolitik, selv de mere nyskabende af dem, er aftagende. Og Bank of Englands topchef, Mark Carney, brugte taletid på at lufte sin skepsis over for negative renter som middel til at øge den indenlandske efterspørgsel, som det er tilfældet i eurozonen og i Japan.

FINANSPOLITIK SKAL TAGE OVER

Det efterlader fokus på finanspolitikken, der er omfattet af nationale politiske begrænsninger, og en strukturel reformdagsorden, som landene vil blive målt på gennem et ny indikatorsystem.

"Centralbankerne har gjort deres i de seneste år for at stabilisere verdensøkonomien. Men i takt med at deres værktøjer er ved at miste effekten kan kun mere aggressive finanspolitiske og strukturelle reformer bidrage til at løfte væksten," vurderer cheføkonom Frederic Neumann fra HSBC Holdings i Hongkong over for Bloomberg News.

KINA BEKYMRET OVER JAPANSK POLITIK

Fra Kina lød der beroligende toner fra premierminister Li Keqiang, og i slutkommunikeet var bekymringer om den kinesiske opbremsning fraværende.

Men Li Keqiang vurderede, at kvantitative lempelser ikke kan fjerne strukturelle hindringer for væksten, men direkte føre til en negative afsmitning.

Adressen til Japan var tydelig og øgede frygten hos nogle G20-medlemmer for yderligere centralbank-tiltag, mens andre udtrykte bekymring over Japans pengepolitik, efter at den overraskende vedtagelse af negative renter i sidste måned har splittet valutamarkedet.

"Debatten var - for at være ærlig - om Japan. Der var en vis bekymring for, at vi vil ende i en situation med konkurrerende devalueringer," noterede eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem, der står i spidsen for euroområdets finansministre, ifølge Bloomberg.

Han oplyste, at politiske beslutninger - også om indenlandske spørgsmål - der kan føre til devaluering, skal videreformidles og rådføres med de forskellige lande.

De japanske politikere kæmper med en yen, som er styrket mere end 6 pct. i februar trods negative renter. Det har ført til spekulation om, at Bank of Japan vil træde ind på markedet med salg af yen.

I G20-mødets kommuniké fremgår det, at "vi vil konsultere hinanden tæt på valutamarkederne", hvilket er en nyskabelse i forhold til sproget i erklæring fra septembermødet.

/ritzau/FINANSVil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Selskabsskat er trukket ind på regeringens udlignings-bord

Yankee med europæisk islæt

Store cigarer og firbenede tidsmaskiner i det vestlige Cuba

De amerikanske aktier slutter ugen som den værste i to år: "Der er adskillige ting i gang lige nu, og ingen af dem er gode"

Fra Ringsted til Shanghai: Kineserne storkøber danske koteletter, mørbrad og pølser på nettet

Sticks'n'sushi vil have os til at drikke mere sake: Børsen tog til prøvesmagning

Donald Trumps straftold har skabt massive aktiefald. Er handelskrigen skudt i gang?

Facebook-aktien er usikker som aldrig før: "Jeg ville absolut ikke købe den i denne shitstorm"

Ekspert: Facebook har fået for meget magt