Troen på amerikanske renteforhøjelser i år fordamper
Centralbankchef Janet Yellen
Foto: Scanpix
Økonomi Af
De finansielle markeders skepsis over for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er voksende, og billedet af mistro til centralbankchef Janet Yellen og hendes kolleger i den pengepolitiske komite, Federal Open Market Committee, tegner sig tydeligere og tydeligere.

Ikke mindst fredagens overraskende træk fra den japanske centralbank, Bank of Japan, der mod alle forventninger valgte at introducere negative renter, synes at have skudt Federal Reserves planer om højere renter i år i sænk.

Og fire på hinanden følgende renteforhøjelser, som er den hidtidige plan, er helt hen i vejret, vurderes det. For ses der på prissætningen i det amerikanske futuresmarked, står den effektive fed funds-rente ifølge Bloomberg News ved årets udgang til ligge på omkring 0,55 pct. Det er et fald fra 0,63 pct. for en uge siden og under det 0,62 pct.s niveau, der indikerer een enkelt renteforhøjelse i år.

Dermed vurderer investorerne, at sandsynligheden for, at der ikke kommer nogen renteforhøjelse i år overhovedet, på næsten samme niveau som sandsynligheden for, at der bliver søsat blot en enkelt rentestigning.

"Det kommer til at blive meget svært for Federal Reserve at være den eneste, der satser på at hæve renten, mens alle andre (centralbanker) sætter den ned under nul. Indtil nu havde vi håbet på, at vi ville se en vis stabilitet i valutakurserne, og at vi ikke kom til at se yderligere pres af den inflationshæmmende slags fra udlandet," siger rentestrateg Aaron Kohli fra BMO Capital Markets i New York til Bloomberg News.

Bank of Japan sænkede fredag den japanske indskudsrente til minus 0,1 pct., og med de allerede underdrejede europæiske renter, der er indikeret at blive yderligere reduceret, er presset på Federal Open Market Committee åbenlyst.

For blot en måned siden var sandsynlighed for, at Federal vil øge sin toneangivende rente 93 pct.

Fredagens japanske træk er endnu et tegn på den aftagende globale økonomiske vækst, der har udløst voldsom volatilitet på tværs af de globale markeder, og fået erhvervslivet inflationsforventninger til at styrtdykke.

Den pengepolitiske divergens mellem USA kontra især Bank of Japan og Den Europæiske Centralbank risikerer at sende valutamarkedet i en svært stoppelig spiral med bud efter dollar - på grund af det højere afkast fra amerikanske aktiver - på bekostning af yen og euro, og presse den i forvejen alt for lave inflationen i USA endnu længere ned.

/ritzau/FINANSTag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Milliardfirma ribbes for ansatte i fynsk nabokrig

Gentofte risikerer kæmpe milliontab: "Det har taget grotesk overhånd og nærmer sig en konfiskation af vores penge"

USA: Rygter om nye hovedtelefoner sender Apple-aktien op

Dansk it-komet sigter mod børsen i juni

Analyse: Hvis nogen kan sælge aktier i Danmark, så er det Jan van de Winkel

Tidligere pensionsboss tager Heidebys plads i kapitalfond

Antydning om aftalt spil fik Johan Schlüter op i det røde felt

Jysk bankboss efter konkurs: "Det er ærgerligt at skulle være den, der lukker og slukker"

Ekspert: Alle taber på bankkonkurs - men god løsning