Skattefar har 40 milliarder til gode
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Mens den kommende regering diskuterer, hvor pengene til fremtidens velfærdssamfund skal komme fra, så ligger der en stor gevinst gemt for fødderne af politikerne.

Den danske statskasse går hvert år glip af mindst 30-40 milliarder kroner i tabte skatteindtægter. Det svarer til to efterlønsreformer, skriver Mandag Morgens ugebrev.

Flere eksperter efterlyser på den baggrund flere hænder i Skat til at skaffe pengene i hus.

"Det er nu blevet bydende nødvendigt med flere ansatte, hvis man ønsker bedre inddrivelse af restancer og bedre skatteligning," siger Christen Amby, der er rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet, til Mandag Morgen.

Skattesnyd og gæld

De tabte skatteindtægter skyldes skattesnyd, ubetalt skattegæld, overflytning af penge til skattely, sort arbejde samt multinationale virksomheders internationale transaktioner over landegrænserne.

Ugebrevets beregninger baserer sig på samtaler med en række ledende danske skatteeksperter og analyse af rapporter fra de økonomiske vismænd, Rigsrevisionen og Skats egne skøn.

Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitetscenter, Bent Greve, efterlyser, at kompetenceniveauet løftes blandt Skats medarbejdere, så de kan matche revisorer i private firmaer.

"De skal klædes på til at dykke ned i skattesystemets gråzoner. Det kræver flere ansatte, som er skrappe til at gå regnskaber efter i sømmene," siger professoren til Mandag Morgen.

Afviser kritik

Skat er for eksempel blevet markant dårligere til at kradse penge ind fra skatteskyldnere i de seneste år. Den udestående gæld er i perioden 2006-2010 vokset fra 50 til 72 milliarder kroner.

Hvis blot Skat havde overholdt sine egne måltal for perioden, ville de årlige skatteindtægter have været 4,5 milliarder kroner højere.

Chefkonsulent i Skat, Merete Norup, afviser kritikken.

"Jeg kan ikke se, at Skat ligger på den lade side, når det handler om at indkræve restancer. Det er lovgivningen og samfundsudviklingen, der er skyld i stigningen i restancerne," siger Merete Norup.

/ritzau/Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSe dig for med biotek-papirer

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Han har knækket koden til de japanske mænd

Så meget er Pandoras kursmål skrumpet det seneste år: Analytikere er trætte af manglende salgstal

33-årige Daniel Daugaard har ikke haft en fridag i to år: "Vi ramte det perfekte tidspunkt at starte"

Hedgefond i short-angreb efter skuffelser over Genmabs guldæg: "Det er et udtryk for kortsigtet usikkerhed"

Sådan får du den bedste skiferie

Helle Ib: Giftig politisk cocktail smager af nederlag til Løkke ved næste folketingsvalg

Chefundersøger i ny anklage: Sådan påvirkede russerne det amerikanske valg

Restauranter lokker med billig mad – tjener kassen på sodavand

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer