Større underskud på de offentlige finanser
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Underskuddet på den danske stats saldo er vokset med 5 mia. kr. på et år. De offentlige finanser nåede et minus på 20 mia. kr. i årets første kvartal.

Det er en stigning fra 15 mia. kr. i samme kvartal sidste år, og dermed er den offentlige saldo svækket med 47 mia. kr. siden andet kvartal 2008, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det større underskud på de offentlige finanser skyldes primært et fald i provenuet fra pensionsafkastskatten i 2011.

Og mere end halvdelen af svækkelsen af den offentlige saldo fra 2008 til 2010 kan tilskrives finanspolitiske lempelser, herunder indkomstskattelettelser, vækst i de offentlige investeringer og det offentlige forbrug.

Venter større fald

Finansministeriet forventede i deres seneste økonomiske redegørelse fra maj et underskud på de offentlige finanser på 74,3 mia. kr. for året som helhed.

Med et underskud på godt 20 mia. kr. i årets første kvartal betyder det, at underskuddet skal ligge i omegnen af 18 mia. kr. i årets sidste tre kvartaler, konkluderer Tore Stramer, der er seniorøkonom I Nykredit Markets.

"Det er bestemt ikke urealistisk med tanke på den forventede bedring i de økonomiske konjunkturer, hvor både arbejdsmarkedet og privatforbruget forventes at vise bedre takter. Dog trækker det ned at aktiemarkedet viser svaghedstegn," skriver han i en kommentar.

Fald i det offentlige forbrug


Det offentlige forbrug steg 1 mia. kr. fra sidste år i første kvartal til 126 mia. kr. (ikke korrigeret for pris- og lønstigninger).

I forhold til foregående kvartal faldt det offentlige forbrug dog med 4 mia. kr. svarende til 0,8 pct. over kvartalet målt i faste priser

Nedgangen i det offentlige forbrug er dermed bekræftet, mener cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

"Det er faktisk første gang i den tid vi har kvartalsdata fra, at det offentlige forbrug er faldet tre kvartaler i træk," skriver han i en kommentar.

Vækstdæmper


Billedet viser således, at konsolideringen i den offentlige sektor virker som en relativt kraftig vækstdæmper på dansk økonomi, lyder det videre.

"Opstramningen i den økonomiske politik ser altså for indeværende ud til at være kraftigere end planlagt," skriver cheføkonomen.

Stramningerne i de offentlige udgifter er dog alligevel nødvendige, mener han.

"Sum a summarum, så er den konsolideringsfase for de offentlige budgetter vi ser for øjeblikket ikke gunstige for vækstbilledet, men de er nødvendige for at sikre den langsigtede stabilitet i dansk økonomi," lyder det.


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nyt rekordregnskab: To jyske brødre skovler penge ind på fars opfindelse

Nyt rekordregnskab: To jyske brødre skovler penge ind på fars opfindelse

Efter træls uge: Amerikanske aktier bryder stime af fald

Vestas-båd sejler videre søndag efter dødsulykke

Fredagens aktier: Danske Bank og Nordea i bund efter udbytte

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn: "773 mio. kr. er rigtig mange penge, og det vil få store konsekvenser"

Sådan vil Tivolis topchef overgå det bedste regnskab i 174 år

Lundbeck-topchef om milliardopkøb: "Det her er et godt første skridt"

Mærsk og Chr. Hansen til tops i rødt C25-indeks