Plasticposer bliver til kæmpe ballon-kunst
Det lykkedes kun næsten at få luftballonen op. Men så blev det overskyet og dårligt vejr.
Foto: Charlotte Elgaard Christensen
Medier Af
"En ballon for en ballon, må vi ikke få jeres plasticposer, hvis I får et kondom?".

Den replik har festivalmedarbejderne fra Statens Museum for Kunst sagt tusinder af gange ude omkring på festivalens campingområde de seneste dage.

Og tidligt onsdag morgen kunne festivalens få morgenfriske personer og de ivrigste festaber se resultatet af den noget mystiske museumsforespørgsel.

En gigantisk luftballon af 4000 genbrugs-plasticposer blev nemlig pustet op og forsøgt sendt til vejrs ved festivalsøen. Opsendelsen lykkedes dog ikke på grund af for meget tåge og skyer, til gengæld havde en række festivalgæster en hyggelig stund inde i den kæmpemæssige luftballon.

Happening fra Statens Museum for Kunst

Opsendelsen var kulminationen på Statens Museum for Kunsts (SMK) happening på årets Roskilde Festival.

Det er andet år SMK er på festival, og denne gang var det vigtigt for museet at få festivaldeltagerne med i kunstprojektet, forklarer Hanne Støvring, fundraiser og sceneansvarlig på museet, da Børsen møder hende i Art City et halvt døgn for ballon-opsendelsen.

"Det har været en virkelig god oplevelse at være hernede i år, fordi vi har arbejdet med et kunstprojekt, der var fuldstændig afhængig af publikums deltagelse, for det var meget vigtigt for kunstneren, at der blev brugt genbrugsposer til ballonen. Derfor måtte vi ud på kampagne på alle campingarealer og gøre en god byttehandel, hvor festivaldeltagerne fik kondomer, hvis vi fik deres poser, og folk var så søde og tømte alle deres ejendele ud i teltene for at give os poserne," forklarer Hanne Støvring om det alternative kunstprojekt, mens en gruppe folk kravler rundt på gulvet i SMKs festival-museum for at skære de sammenklistrede plasticposer i det rette ballon-snit.

Udover plasticpose-donationer har festivalgæsterne ifølge Hanne Støvring været meget ivrige efter at hjælpe med til at forvandle de 4000 plasticposer til en luftballon, så festivalmuseet har været fyldt med folk, der skar poser til eller klistrede dem sammen.

Prøver kræfter med sociale kunstværker


"Det har været skønt, at folk har været med på ideen og har haft lyst til at skabe noget sammen med os. Det er vigtigt for os som museum at prøve kræfter med sociale kunstværker og lære at være på udebane i det offentlige rum. Vi får meget ud af at bringe kunsten ud til folk på den her måde, og så understreger man også, at man har noget kant som organisation, når man tør spille på udebane," siger Hanne Støvring.

Festivalgæsterne Yasmin Kromann, 17 år, og Astrid Petersen, 16 år, kommer i samme øjeblik forbi for at donere en Brugsen-pose til luftballonen. De synes, det er ret 'nice' at få lov at lave kunst sammen med museet.

"Det er hyggeligt at få lov til at bidrage til kunsten og være med til noget fælles i stedet for bare at hænge i sin lejr hele tiden. Og så er det rigtig fedt, at det hele bliver lavet ud af plastic, så man kan lave fede aktiviteter uden at det koster noget," mener Yasmin Kromann om SMK-projektet.

Andre læser dette lige nu


Seneste medie nyheder