Anders Krab-Johansen, ansv. chefredaktør

Dong-chef: Havmøller kan konkurrere om 15 år
Foto: Magnus Møller
Investor Af
Rettet - Forkastning af kul får Dong til at satse stort på havvindmøller trods global økonomiske afmatning.

Inden for en årrække vil også møller til havs kunne konkurrere med priserne på kul og olie, mener adm. direktør Anders Eldrup.

Konklusionen fra Det Internationale Energiagentur (IEA) var ikke til at misforstå, da dets årlige udgivelse i dag blev præsenteret i København. Verdens klimaproblemer er mere end alvorlige, og omstilling til bæredygtig energi er presserende.

Blandt gæstetalerne var adm. direktør Anders Eldrup, der deler de store bekymringer på klimaets vegne. Men der er ikke plads til at give op, og topchefen har stor tiltro til alternativ energiformer som erstatning for forgængelige brændsler.

Omkostningerne til traditionelle vindmøller er blevet nedbragt markant over de sidste 30-35 år, og møllerne er snart klar til at klippe navlestregen til staten.

"Vindmøller på land er i dag tæt på at være konkurrencedygtige med elektricitet. Havmøller er kun syv-otte år gamle og er derfor stadig for umodne til at konkurrere uden statsstøtte," sagde Anders Eldrup.

Rentable om 15 år


Selvom statslige subsidier til grøn energi ventes at stige kraftigt de næste 25 år, så handler det om at gøre havvindmøller rentable. Og det varer trods de dyre produktionsforhold på havet ikke længe, vurderer Dong-direktøren.

"Der er plads til stor skala for investeringer inden for offshore. Omkostningerne vil komme ned, og jeg tror på, at havvindmøller vil være konkurrencedygtige med elektricitet om 15 år (rettet fra i 2015)," konstaterede Anders Eldrup.

Det afhænger ifølge Eldrup af sektorens evne til at effektivisere samt presset på de fossile brændsler.

"Men disse linjer vil krydse," påpegede direktøren.

Havvindmøller er den hurtigst voksende branche inden for den bæredygtige energi, og Dong står ifølge Anders Eldrup over for en stor opgave bare ved at forsvare sin europæiske markedsandel på 30 pct. Det kræver 300 mio. kr. i nye investeringer.

Tusinder af danske job


Dong har sagt ja til at teste Vestas' nye store havmøllehåb V164 7MW, som er planlagt til serieprodukt fra 2015, hvis der er kunder til det. Etablering af et testsite til prototypen koster Dong 240 mio. kr.

Men der er grund til at satse stort på havmøller for markedets suveræne nummer ét, mener Dong-chefen. Potentialet er stort, og møller på land er en stakket frist på grund af folkelig modstand mod møller i baghaven.

Han peger på, at en rentabel forretning med møller til havs desuden vil være en appelsin i turbanen for det danske samfund, da væksten vil skabe tusindvis af danske arbejdspladser og industrier inden for offshore.

Vind skal være en meget større del af løsningen i Danmark, understregede Eldrup, der især er optaget af finansieringsproblemer. Sektoren har ikke selv råd til at betale gildet.

"Vi bliver nødt til at finde en måde, hvorpå pensionsfonde kan investere i energisektoren - især inden for bæredygtig energi. Der er stærkt behov for nye finansieringskilder," lød det fra Anders Eldrup.

Fra 15/85 til 85/15


Cheføkonom Fatih Birol fra IEA slog på energikonferencen fast, at højere CO2-afgifter er det absolut vigtigste skridt mod en holdbar, bæredygtig udvikling. Det erklærede Anders Eldrup sig enig. Staterne vil tjene på afgifterne og samtidig få klimaet på ret kurs.

Dong går målrettet efter at vende sin produktionsfordeling på hovedet, så grøn energi i 2040 kommer til at udgøre 85 pct. i stedet for nutidens 15 pct.

"Det besluttede vi os for før COP15. Efterfølgende har vi trods fiaskoen på COP15 besluttet ikke at stå fast, men accelerere. Det vil vise sig senere, om det er en klog beslutning," sagde Anders Eldrup.

Han er stolt af at være chef for det energiselskab, der hurtigst omstiller sig til grøn energi, men understreger, at Dong som selskab samtidig er forpligtet til at tjene penge.

Mandag meddelte Dong, at Avedøreværket ved København skal gå fra at producere på kul til biomasse. En beslutning, der høstede ros fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der også var på talerlisten til IEA's fremlæggelse af World Energy Outlook 2011.

Hvad mener du - deltag i debatten

Børsen vil rigtig gerne vide, hvad du mener om denne historie. Bidrag gerne med holdninger, gode ideer og konstruktive indspark. Vi ønsker en god og saglig debat. Du kan læse om vores debatregler her.

Med venlig hilsen
Thomas Bernt Henriksen, debatredaktør

C20 Cap

Aktie % +/- Senest
DSV 9,32 +21,50 252,20
Jyske Bank 6,50 +17,50 286,90
Novo Nordisk B 6,46 +19,80 326,20
Nordea Bank 5,81 +3,55 64,65
Genmab 5,64 +36,00 674,00
Vestas Wind Systems 5,05 +20,70 430,80
Pandora A/S 4,71 +36,00 800,00
Danske Bank 4,48 +7,70 179,70
Coloplast B 4,45 +21,40 502,00
GN Store Nord 4,20 +4,60 114,10
Kurserne er 15 min forsinkede

Mest læste investor

π