Aarhusiansk it-hus får jackpot: Lander overskud på 289 mio. kr.
Adm. direktør Michael Holm, Systematic
Foto: H. C. Jacobsen
Generelt Af
Michael Holms it-virksomhed, Systematic, har fået et internationalt gennembrud og har landet et rigtigt jackpot-regnskab.

Omsætningen passerede  for første gang 1 mia. kr. og endte på godt 1,1 mia. kr. efter en stigning på mere end 60 pct.

På bundlinjen har udviklingen været endnu vildere: Resultatet efter skat blev i 2016/17 på 289 mio. kr. mod under 58 mio. kr. året før. Det er en femdobling.

"Vi har fået et internationalt gennembrud på nogle af vores egenudviklede produkter. Omkring halvdelen af resultatfremgangen er licensindtægter fra produkter, vi selv har udviklet. Vi er begyndt at se resultatet af det lange sejge træk med at gå fra at være en ren projektforretning til også at udvikle og sælge egne softwareprodukter," siger adm. direktør og hovedaktionær Michael Holm.

Systematic med domicil i Aarhus udvikler software og systemløsninger til både den offentlige og den private sektor, bl. a. kommando- og kontrolsystemer til militæret samt it-systemer til hospitaler og til kommuners hjemmepleje.

En væsentlig del af den nærmest eksplosive udvikling i Systematic skyldes en stor ordre indgået i foråret med den amerikanske hær - med indbygget mulighed for også at lave aftaler med de øvrige militære værn i USA - samt salg af sundheds-it til norske og svenske hospitaler.

Michael Holm understreger, at udviklingen i det netop afsluttede regnskabsår var helt ekstraordinær god.

"Vi kan ikke regne med at få nye store kunder ind hvert år. Det kan selvfølgelig ske igen, hvis solen står helt rigtigt, vinden er med os osv., men vi budgetter nu med et mere normalt år. Det vil sige en omsætning på 850-900 mio. kr. mod små 700 mio.kr. forrige år. Vi har en stærk ordrebog og flere muligheder i markedet, men indtjeningen er meget afhængig af licenstallet, som er svært at forudsige. Så vi venter et driftsresultat før renter og skat (ebit) på 10-20 mio. euro, lig med 75-150 mio. kr.," oplyser Michael Holm.

I det ekstraordinære 2016/17 fik Systematic et ebit på 380 mio. kr. mod 67 mio. kr. året før igen.

Ikke til salg

Michael Holm ejer 60 pct. af Systematic, mens Esbjerg-erhvervsmanden Erik Bank Lauridsen har 25 pct. og tidligere Varde Bank-direktør Alex Holm Jensen har 15 pct.

"Det ændres der ikke på. Det er sikkert rigtigt, at vi kunne få mange penge for Systematic. Og...? Jeg kan ikke spise mere end én bøf til middag og køre i mere end én bil ad gangen. Mange med interesse i at købe vil gerne tale med mig, men de kommer ikke gennem receptionen. Det kan vi ikke bruge tid på," fastslår Michael Holm.

Han oplyser, at der selvfølgelig skal noget udbytte ud til ejerne, men hvor meget vil han ikke oplyse noget om før ejerne har besluttet sig.

"Men udgangspunktet er, at det er virksomhedens penge. De er tjent i virksomheden og skal for en stor dels vedkommende bruges på udvikling af den," siger Michael Holm.

1,4 ny medarbejder pr. arbejdsdag

Som en konsekvens af den voldsomme vækst i Systematic  er der ansat langt over én ny medarbejder hver eneste arbejdsdag i regnskabsåret. Faktisk 1,4 pr. dag.

I de 12 måneder frem til udgangen af september er der lavet 348 nye ansættelseskontrakter, hvilket bringer det samlede antal ansatte op på 920.

  
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump freder EU men skyder hårdt på Kina

USA: Store tab på aktier - korrektion lurer

Løkke: Digital skat stort problem for statskassen

Trump lægger 60 mia dollar i told på kinesiske varer

Løkke sarkastisk overfor Zuckerbergs undskyldning

Kina har et nukleart våben

Ny Novo Nordisk-formand: Når Åge Hareide tør, så tør jeg også

Pensionskæmper presses til enighed: Skal sætte grænser for risiko ved investeringer

Dansk pengetank overvejer at sortliste Facebook efter dataskandale