EU-udvalg godkender udspil om udstationerede arbejdere
Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen/arkiv
Generelt Af
EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg har mandag vedtaget et udspil, der skal sikre bedre lønforhold for udstationerede arbejdere i unionen.

Dermed er EU kommet et skridt tættere på en aftale om at forny det udskældte udstationeringsdirektiv.

Det går blandt andet ud på at sikre lønmodtagere, der arbejder i andre EU-lande, samme lønpakke som de lokale lønmodtagere i det land, hvor de arbejder.

Afstemningen endte med et flertal på 32 stemmer for og 8 imod. 13 personer afstod fra at stemme.

Dermed ryger stafetten nu videre til det samlede parlament. Ved en samling i Strasbourg i Frankrig 26. oktober ventes det at stemme for.

Herefter skal det forhandles med EU's medlemslande.

Forslaget, der blev fremlagt af EU-Kommissionen i marts 2016, er en revision af de nuværende regler. Det var ikke alle, der tog lige godt imod forslaget.

Blandt andet fra dansk side lød bekymringen, at direktivet kunne trumfe den danske arbejdsmarkedsmodel og nationale ret til at fastsætte løn.

Folketinget og parlamenterne i ti andre lande gav et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen. Men kommissionen valgte alligevel at holde fast i udspillet.

Men dagens afstemning sikrer den danske model, påpeger den danske EU-parlamentariker Ole Christensen (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget.

- Det er slået helt fast ved direktivet, at det er national kompetence at fastsætte lønnen. Det kan man være helt tilfreds med fra dansk side.

- Der står ganske enkelt, at det kan være enten ved lovgivning eller national praksis, siger han.

En udstationeret arbejder er person, der bliver sendt ud af sin arbejdsgiver for at arbejde i en medlemsstat i en midlertidig periode.

I øjeblikket er udstationerede arbejdere omfattet af samme regler som lokale arbejdere ved eksempelvis sundhed og sikkerhed.

Arbejdsgiverne er ikke forpligtet til at betale en udstationeret arbejder mere end den fastsatte mindsteløn i værtslandet, som det ser ud nu.

Men ifølge udspillet bør udstationerede arbejdere være omfattet af de samme regler som de lokale, når det gælder aflønning også ved tillæg og bonusser.

- Jeg er meget tilfreds. Det er noget, der har været i gang i rigtig lang tid, siger Christensen.

Desuden skal direktivet blandt andet også sikre bedre vilkår for udstationerede vikarer og arbejdere, der befinder sig i et andet land over en længere periode.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kommende børsbaby vinder Norges svar på Bestseller som kunde

Saxo Banks formand stopper med øjeblikkelig virkning

Alm. Brand udskifter Vestas i sin portefølje med konkurrentaktie

Sydbank-boss vil vende haltende kundetilfredshed

Vestas banker i vejret efter overraskende hop i tyske vindpriser

USA: Walmart straffes i rød start efter forlænget weekend

Derfor går Vestas til tops i den sidste handelstime

Helle Ib: Boligskat æder lettelser af skat på arbejde

Mærsk-boss om milliardopkøb: Vi har lært af tidligere fejltagelser