Irma drejede til højre, så Florida undgik den fulde katastrofe
Foto: Scanpix/Stephen Yang
Generelt Af
En fem meter høj mur af vand, der sluger al bebyggelse langs Floridas vestkyst. Det var det store katastrofe-scenarium, der truede søndag, hvor orkanen Irma hærgede gennem solskinsstaten.

Men i sidste øjeblik drejede Irma af mod vest ind over land, og det betød, at orkanen tabte pusten, og at stormfloden udeblev i de tæt bebyggede områder som Fort Myers, Naples og Tampa.

Og den lillebitte ændring i Irmas bane på 50-100 km betyder, at orkanen samlet kommer til at lave skader for omkring 50 mia dollar og ikke de 200 mia. dollar, som der var udsigt til i weekenden.

Det siger eksperten Chuck Watson fra Enki Research til New York Times.

Stadig i top 5

Med 50 mia dollar i skader er Irma dog stadig i top fem over de dyreste orkaner i USA nogensinde, for både vind og vand har givet massive skader. Men stormfloden, der stod til at blive den helt store skadeskurk, udeblev altså.

"Der er altid en masse usikkerhed med orkaner, der løber fra syd mod nord. Hvis den skifter bare 80 km øst eller vest, vil det gøre en kæmpe forskel i forhold til skader," siger Chuck Watson til New York Times.

Den lange kæde af øer, Florida Keys, er dog katastrofeområde med massive skader og oversvømmelser, og det er endnu uklart, hvor mange menneskeliv Irma har taget.

Drejede i sidste øjeblik

Når stormfloden udeblev, skyldes det, at Irma drejede mod uret. Hvis den østlige del af øjet, hvor de stærkeste vinde var, havde ligget over vandet i stedet for at trække ind over land, så ville stormfloden have rejst sig i fuld højde på vestkysten.

Men i sidste øjeblik overraskede Irma meteorologerne og drejede ind over land, og det betød faktisk, at vandet blev trukket væk fra kysten i første omgang.

Det kom siden tilbage, men stormfloden blev aldrig højere end én meter i Tampa

"Den første tørlæggelse af vandet var en afgørende buffer. Da bagsiden af Irma ramte, var stormen længere inde over land og var ikke nær så stærk," siger Rick Luettich, professor ved University of North Carolina, til New York Times.
Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Plenti-direktør hjælper med lancering af mobilselskab for dimser

Aktier: Wall Street lukker ugen med en fest trods rentespøgelse

DK Company-ejer i chok efter søgsmål: "Jeg troede vi var midt i en forhandling"

It-iværksætter med hovedet i skyen drømmer større end de fleste

Helle Ib: Læg mærke til tre tal fra Jensen

Ugen der kommer: Hvad skal der ske med fodbolden i FCK?

Tidligere Trump-medarbejder tilstår løgn i Rusland-udredning

Løkke efter topmøde: Ikke bred opbakning til mit synspunkt

Snart kan dine Android-produkter svare dig - på dansk