Danske landmænd vil lave cannabis til kræftsyge
Søs Egelind, der selv har brugt cannabis i forbindelse med behandling af sin kræft, er en af initiativtagerne til den nye forening Cannabis Danmark
Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Generelt Af
En milliardforretning. Intet mindre. Det er, hvad dansk landbrug ser for sig, hvis Danmark giver los for produktion af cannabis til medicinsk brug.

"Det bimler og bamler i andre lande rundt omkring. Så vi håber, at Folketinget, når det til efteråret vedtager et forsøg med medicinsk brug af cannabis, giver mulighed for, at vi kan dyrke og forædle cannabis i Danmark. Det er der et stort potentiale i," siger viceformand for Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt.

Det lovlige salg af cannabis omkring 30 stater i USA har passeret 40 mia. kr., og det er stadig stigende. I Storbritannien, Tyskland, Holland, Israel osv. er der også gang i en hurtig udvikling, som åbner for øget brug af cannabis i eksempelvis smertelindring hos kræftramte osv.

Så der vil, ifølge Landbrug & Fødevarers Lars Hvidtfeldt, være mulighed for både at sælge dansk cannabis på eksportmarkeder og herhjemme.

Lars Hvidtfeldt understreger, at han selvfølgelig ikke kan vide noget om størrelsen af et dansk marked, der ikke eksisterer endnu. Men han påpeger, at både store selskaber og kapitalfonde i bl. a. USA har investeret massivt på området. Så der er mange med en tro på potentialet og et meget stort eksisterende marked udenfor Danmark.

Ulovligt i dag

Det er i dag i Danmark ulovligt at producere cannabis til medicinsk brug – og til ulovlig brug som rusmiddel. Så i udkastet til lovforslaget om forøgsordningen med medicinsk cannabis står der, at den cannabis, der skal anvendes i forsøget skal være importeret.

"Men hvorfor ikke give os mulighed for at dyrke det og indsamle erfaringer. Vi vil også kunne forædle cannabisplanterne. Det har vi jo i Danmark en stolt tradition for at gøre med korn osv. Og Danmark er et af verdens mest velregulerede systemer i verden, så det burde være en smal sag at lave et regelsæt, så vi kan dyrke medicinsk cannabis," mener viceformanden.

Hvis danske landmænd får lov at dyrke medicinsk cannabis, vil det i øvrigt også øge konkurrencen og nedbringe priserne for patienterne.

Økologisk landbrug og kosmetik

20, måske 30, danske landbrug – bl. a. Møllerup Gods på Djursland - dyrker i dag cannabis til industrielt brug.

Plantens fibre kan f. eks. bruges til fremstilling af kompositmaterialer eller miljøvenlige isoleringsmaterialer. Der kan også udvindes proteiner af planten til brug i f. eks. kosttilskud – eller måske i det økologiske landbrug, som har svært ved at skaffe proteiner. Cannabis-olie kan også bruges i kosmetik.

Landbrug & Fødevare har i øvrigt netop samen med bl. a. skuespillereren Søs Egelind og Ritt Bjerregaard dannet foreningen Cannabis Danmark, der skal udbrede viden om medicinsk cannabis og indsamle midler, så der kan laves forskning og udvikling på området

Udover disse to og Lars Hvidtfeldt er formanden for DTU, Per Falholt og direktør i Danske Gartnerier Torben Lippert med i bestyrelsen.

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Transportfirma køber kriseramt konkurrent: "Det er det sidste store opkøb, vi skal lave inden en børsnotering"

Rederi-analyse: Mærsk og Torm på vej til at hente penge hjem

Pareto indleder Novo-dækning med "køb"

Tryg-boss efter milliardkøb af Alka: Vi kigger stadig efter nye opkøb

Aktier: Tryg går til bunds i positivt marked - Mærsk stiger

Børsen mener: Det er dine penge, der forhandles om

Tryg affyrer udbyttekanonen - sender ekstra milliard til aktionærerne

Tryg-boss: Derfor belønner vi aktionærer med ekstra milliard

Kinas import fra Nordkorea styrtdykker