Rekord-astronaut går på pension efter et år i rummet
Scott Kelly landede i sidste uge i et øde område i Kazakhstan.
Foto: Scanpix
Generelt Af
Astronauten Scott Kelly, der har rekorden som den amerikaner, der har brugt længst tid i rummet, går på pension fra Nasa 1. april.

Det oplyser den 52-årige Kelly i en pressemeddelelse fra det amerikanske rumagentur fredag.

I sidste uge vendte amerikaneren tilbage til Jorden sammen med den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko efter knap et år på Den International Rumstation, ISS.

Det er den længste amerikanske rumrejse til dato, og meningen med den var blandt andet at bane vejen for at få mennesker til Mars.

Tid til omtanke


Turen til Mars bliver dog uden Scott Kelly i raketten.

"Denne et-år-i-rummet-mission var en betydningsfuld udfordring for alle involverede, og det gav mig et unikt perspektiv og en masse tid til at reflektere over, hvad mit næste skridt skal være i vores fortsatte arbejde for at udvikle vores evner i rummet og på Jorden," siger Scott Kelly ifølge Reuters.

"Jeg er taknemmelig og spændt over mine nye muligheder for at kunne støtte og tage del i det fantastiske arbejde, som Nasa udfører for at kunne få os på rejser længere ud i solsystemet," siger han videre.

Selv om Kelly lægger rumdragten på hylden, vil han fortsat arbejde med forskning, der relaterer sig til hans missioner, oplyser Nasa.

Amerikaneren blev en del af Nasa i 1996 og har siden været på rumrejse fire gange. Første gang var han på en vedligeholdelsesmission til Hubble-teleskopet i 1999.

Sværest at være væk fra familien


Ifølge Scott Kelly er det sværeste ved at være på mission i rummet, at han er væk fra sin familie og sine venner i lang tid ad gangen.

Nasa-chef Charles Bolden takker Scott Kelly for hans indsats.

"Når de første amerikanere sætter deres fod på Mars vil de følge i fodsporene af en af de dygtigste astronauter i dette rumprograms historie, min ven Scott Kelly," siger Bolden ifølge AFP.

"Jeg kan ikke komme i tanke om nogen, der har gjort sig mere fortjent til at kunne slappe af og bruge tid på samme planet som sin familie og sine venner," siger han videre.

/ritzau/
Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Efter turnaround: Saxo Privatbank indleder jagt på 15.000 nye kunder

Chefstrateg: Aktiemarkedet er som en sukkermad

Aktie-status: Positivt eliteindeks med Carlsberg i front

"Vi blev behandlet som ligegyldige. Så er det svært at holde gejsten oppe som virksomhed"

Nordnet: Vestas skal være i stand til at dele sol og vind lige

Aktie-overblik: Pandora tilbage i bunden trods positiv børsstemning

Catalanere strømmer til automater for at hæve kontanter

Pandora tilbage i bunden - få analysen her

Sådan smager en af verdens mest ekstravagante bud på en brunch buffet