Kokke landet over håber på stjerneregn fra Michelin
Generelt Af
Gourmetkokke landet rundt håber på et opkald, når Michelinstjernerne i Norden onsdag uddeles. Denne gang strækker nerverne sig for første gang helt ud i landets udkanter.

Allerede sidste år mistede hovedstaden sit mangeårige monopol. Tre restauranter i Aarhus kom som de første uden for København med i en ny guide for Norden - Guide Michelin Nordic Cities.

Men onsdag ændres navnet til Michelin Nordic Guide 2016. Og uden "cities" i titlen forventer de fleste madentusiaster et gennembrud for de topkokke rundt i provinsen, der er blevet overset - nogle af dem i mange år - alene fordi de ikke ligger i København.

- Rundt i Jylland er der klart yderligere tre-fire steder, der trænger sig på og på Fyn i hvert fald to. På Sjælland er der tre samt en enkelt på Bornholm, siger Bent Christensen. Han er dansk gastronomis grand old man i en menneskealder og redaktør af Den Danske Spiseguide siden 1987.

Morten Vilsbæk er formand for Danske Madanmeldere. Også han forventer oprejsning til en række gourmetrestauranter i provinsen, som Michelin hidtil har forbigået.

- Det var fint, at Aarhus kom med sidste år. Men der er jo toprestauranter andre steder i Danmark, siger han.

Han mener, at Michelin har oppet sig som følge af presset fra en vis konkurrence fra andre guider som The World's 50 Best Restaurants, som Noma har toppet, og White Guide Nordic.

- Eksempelvis er World's 50 Best langt bedre til at løbe med opmærksomheden. Deres årlige uddeling er som et Oscar-show, hvor de samler alle verdens bedste kokke til en stor fest bagefter, siger Morten Vilsbæk.

Ligesom Bent Christensen mener han, at otte-ti gourmetrestauranter i provinsen har uafviseligt stjernepotentiale på onsdag. Men samtidig glæder han sig over de ringe i vandet, som de bedste spreder til resten af restaurationsbranchen.

- I mange byer er der kommet et mellemlag af mindre restauranter med tre retter til få hundrede kroner og med unge, dygtige kokke i spidsen. Den effekt kommer jo mange flere til glæde end Michelinrestauranterne, siger han.

Ud over mindst en god håndfuld nye stjerner til provinsen forventer Bent Christensen, at Michelin opgraderer også i København. Herunder med tre stjerner til Geranium.

/ritzau/
Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Optakt: Nu affyrer Yellens afløser rentebazookaen - men hvor mange gange i år?

Højt dansk børshumør, men de dybe lommer savnes

Da Jonas var 22 år sparkede han den helt rigtige dør ind i Silicon Valley - det gik dog langt fra som ventet

Postkort fra Wall Street: Mig og mit alter ego, Larry Kudlow

Vestager: Topchefer skal stå til ansvar for flere bøder

Superiværksætterne: Sådan får du din startup ud på de sociale medier

Helle Ib: Frederiksens kamp i egen rede

Cepos: 112.000 familier står til ekstra skat når licensen afskaffes

Spansk smæk for skillingen