Nervekrig på topmøde i Bruxelles om Camerons EU-reform
Storbritanniens premierminister, David Cameron.
Foto: Scanpix
Generelt Af
EU-topmødet i Bruxelles er løbet ind i dag nummer to, mens stats- og regeringscheferne stadig kæmper hårdt om en løsning på David Camerons krav om EU-reformer, så den britiske premierminister kan tage hjem og vinde en folkeafstemning om at blive i EU.

Hele natten har der været forhandlinger, og Cameron forlod først topmødebygningen ved 5.30-tiden fredag morgen, inden nervekrigen og de bilaterale forhandlinger fortsætter ved 11-tiden fredag.

"Lige nu kan jeg kun sige, at vi har gjort fremskridt, men der mangler stadig en masse," sagde EU-præsidenten, Donald Tusk, på et kort pressemøde, da klokken nærmede sig tre natten til fredag.

I løbet af natten har Tusk, Cameron og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, holdt møder med blandt andre den franske præsident, François Hollande, den tjekkiske premierminister, Bohuslav Sobotka, og den belgiske premierminister, Charles Michel, der alle har problemer med Camerons EU-reformer på hver sit område.

Hollande har en rød linje ved nogen form for vetoret over eurobeslutninger til lande uden for euroen, mens Michel ikke bryder sig om Camerons undtagelse fra EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Hårdt angreb

Sobotka er på topmødet gået hårdt til angreb på det kompromisforslag, der ligger på forhandlingsbordet, om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere.

Tjekkiets premierminister langer især ud efter forslaget om at indeksere børnepenge, der udbetales til børn i andre EU-lande, hvor leveomkostningerne er lavere.

Det er ellers den del af kompromisforslaget, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er allermest mest glad for.

"Børnechecken har generet os frygteligt, siden den tidligere regering lagde sig ned for det, der er fortolkningen her i byen," sagde statsministeren torsdag i Bruxelles.

David Cameron har advaret mod at udvande det kompromisforslag, som Donald Tusk har fremlagt før topmødet, som EU-præsidenten kalder knald eller fald for EU-reformerne.

"Hvis vi kan få en god aftale, så tager jeg den. Men jeg vil ikke acceptere en aftale, der ikke opfylder vores behov," sagde Cameron, inden slaget om hans reformer af EU-samarbejdet gik i gang i Bruxelles.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der også har blikket stift rettet mod flygtninge- og migrationskrisen, vil have løst Camerons EU-problemer her og nu og har signaleret stor vilje til kompromis.

"Det er ikke nemt for mange at blive enige om en aftale, men viljen er der," sagde Merkel.

Hvis topmødet når til enighed om Camerons krav til reformer af EU-samarbejdet, ventes han at udskrive folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU til afholdelse torsdag 23. juni.Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tre ud af fire danske medicinalchefer er bekymret for prispres

Afkast på flere hundrede procent? Det har ejerlejligheder leveret siden 1992

Aktier: Prisboom på olie sender Wall Street på weekend med plusser

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer

Trine Hahnemann: "Jeg havde ingen planer om at blive iværksætter, men jeg kan to ting. Jeg kan skrive og lave mad"

Netflix fyrer sin talsmand for brug af fornærmende sprog

EU's bileksport til USA kan blive halveret: "Vil blive mødt med lige så stor straf"

Efter to år på børsen: Lauritz.com blandt Nordens værste aktier

Airbus advarer Storbritannien: 14.000 job på vippen