Redaktør: Iowa er afgørende for den videre vinderfortælling i USA
Donald Trump fører i meningsmålingerne hos Republikanerne forud for det første primærvalg i delstaten Iowa.
Foto: Scanpix
Generelt Af
Primærvalget i Iowa handler groft sagt om at få ryddet op i feltet af præsidentkandidater, ligesom et godt resultat i den lille landbrugsstat kan sikre kandidaterne et rygstød i forhold til de efterfølgende primærvalg.

Det fortæller Anders Agner Pedersen, redaktør på kongressen.com, forud for valgkampens første primærvalg i USA mandag.

" Du behøver ikke nødvendigvis at vinde Iowa, men du skal have et godt resultat, således at du har noget positivt i din fortælling at bygge videre på," siger han.

"Hvis du ender som nummer seks i Iowa, er det svært at bygge videre på en fortælling om, at man er på vinderkurs," uddyber han.

Et dårligt resultat i Iowa har knust mange præsidentkandidater igennem tiden, påpeger Anders Agner Pedersen.

"Med en enkelt undtagelse er vinderen af nomineringen ved de seneste mange valg blevet fundet blandt top tre i Iowa," siger han.

Trump og Clinton i fokus

Hos Demokraterne bliver det især spændende at se, om det lykkes Hillary Clinton at tage stikket hjem modsat i 2008, da hun tabte Iowa til Barack Obama.

Imens bliver den store ubekendte faktor hos Republikanerne at se, om Donald Trump kan levere, og om hans meningsmålinger rent faktisk kan omsættes til en valgsejr, vurderer USA-kenderen.

"Rigtig mange af de vælgere, han har appelleret til, og som har tilkendegivet deres støtte til ham i målingerne, er amerikanere, der normalt ikke deltager i valghandlinger," siger han.

Donald Trump og Hillary Clinton fører begge i meningsmålingerne. Ingen af dem har dog en komfortabel føring.

Rubio som joker


Iagttagere har fokus på, om det vil lykkes den 44-årige Marco Rubio at klare sig langt bedre, end meningsmålingerne viser.

Netop derfor bliver det især spændende at følge, om Rubios momentum kan fortsætte, mener Anders Agner Pedersen.

Et godt valg til Rubio vil gøre det konservative opgør til en kamp mellem tre personer: Trump, Rubio og den 45-årige Ted Cruz, der er leder af Tea Party-bevægelsen.

En måling fra Iowa-avisen Des Moines Register og nyhedsbureauet Bloomberg viser ifølge Reuters, at 28 procent støtter Donald Trump. Derefter følger Ted Cruz med 23 procent og Marco Rubio med 15 procent.

Hos Demokraterne er valget reelt et opgør mellem to kandidater: Hillary Clinton og Vermont-senatoren Bernie Sanders. De står til at få henholdsvis 45 procent og 42 procent af stemmerne.
Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktier: Tryg tog toppen i grønt C25

Happy Helper henter 38 mio. og er lige akkurat klar til First North

Nedslået HC Midtjylland-boss: Konkurs er et nederlag

Per Hansen: Sådan stopper Bavarian-aktien blødningen

Brølet, der blev væk: Ferrari kaster sig over elmotorer

Av: Store kursdyk på boliglån, lige før vinduet lukker

Krypto-overblik: Bitcoin Cash steget 80 pct på en uge

Sidste nyt fra forligsen: Topforhandlere synes, det ser svært ud

Analytikere: Denne aktie har potentiale til at stige 60-130 pct