Generelt Af
Torsdag kom det frem, at fire af de fem mænd, der er sigtet for at have hjulpet Omar el-Hussein i forbindelse med hans angreb på Krudttønden og synagogen i København har haft adgang til mobiltelefoner, mens de har siddet varetægtsfængslet.

Ifølge Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten har de fire på forskellige tidspunkter haft adgang til i alt syv mobiltelefoner.

Selv om sagen er alvorlig, er det ikke usædvanligt at dømte og varetægtsfængslede får smuglet mobiltelefoner ind i fængsler og arresthuse.

Ifølge justitsministeriet bliver der hver år fundet 1500-2000 telefoner i fængsler og arresthuse, og der er formentlig mange flere, der aldrig bliver fundet, hedder det.

Når sigtede i straffesager får fat i en mobiltelefon og kan kommunikere med omverden, kan det være ødelæggende for politiets efterforskning. Men flere sager har gennem årene vist, at det også kan være en hjælp.

Det mest opsigtsvækkende eksempel går tilbage til slutningen af 1990'erne og drabet og drabsforsøgene i Københavns Lufthavn, der indledte rockerkrigen mellem Hells Angels og Bandidos.

Her blev tre medlemmer af Hells Angels i første omgang frifundet for drab og tre drabsforsøg. Men politiet opdagede, at HA-medlemmet Michael Brokside, som var blevet idømt 16 års fængsel i sagen, havde fået smuglet en mobiltelefon ind i fængslet.

Den blev aflyttet, og hans samtaler med "brødrene" udenfor afslørede, at de frifundne var dybt involveret i drabet og drabsforsøgene.

Helt ekstraordinært besluttede Den Særlige Klageret, at sagerne mod de tre frifundne skulle gå om. Det endte med, at den ene fik livsvarigt fængsel og de to andre knap 12 års fængsel.

De sigtede i sagen om angrebene på Krudttønden og synagogen er tilsyneladende klar over, at politiet kan finde på at lytte med.

Ekstra Bladet skriver, at avisen er blevet ringet op af en af de sigtede i sagen. Han fortalte, at da han blev overflyttet til en ny arrest, fandt han en mobiltelefon, der var meget dårligt gemt i den ny celle. Og der var masser af taletid på den.

"Jeg mistænker PET og myndighederne for at have givet mig den her telefon, jeg nu ringer fra. Jeg er selvfølgelig overbevist om, at de lytter med på vores samtale," sagde den sigtede til Ekstra Bladet i telefonsamtalen, der fandt sted sidst i december.

/ritzau/

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Amerikanske aktier stiger: Appetit på risiko har nået ekstremt niveau

Skat rejser kæmpe momskrav mod Hesalight

Citi: Hvad nu hvis Novo Nordisk betaler 3,5 mia euro for Ablynx?

Globale storinvestorer er all in på aktier

To fradrag skal løse blå bloks pensionsknude

Tidspresset Mærsk på udkig efter partner til Drilling i Norge

Løkke stiller op til samråd om forhold til kvotekonger

Analyse: Bankdirektør glemmer én ting

Storbanker om Genmab: Potentialet intakt trods sløv begyndelse