Forsker: Gravide kan godt rejse til Thailand trods zika
Foto: Scanpix
Generelt Af
Forfærdelige billeder af nyfødte med meget små hoveder og massive hjerneskader, der nu kobles direkte sammen med Zika-virus.

Det er det, der brænder sig fast på nethinden hos masser af gravide kvinder, der har planlagt ferier til troperne i de kommende måneder, hvor især Thailand er et populært rejsemål.

Og mange har sikkert lyst til at hugge bremsen i for at beskytte deres fostre. Så hvad er status for risici lige nu?

Findes i både Thailand og Maldiverne

Status er, at zika-virus også findes i Thailand og på et ferieparadis som Maldiverne. Det viser data fra ECDC, det europæiske center for sygdomskontrol.

Men på Statens Serum Institut opfordrer afdelingschef Kåre Mølbak alligevel til at slå koldt vand i blodet - indtil videre i hvert fald.

"De har ikke en epidemi i Thailand. Det er den store forskel. Virus findes forskellige steder i Asien og i Afrika, men der er ikke epidemier. Man har ikke beskrevet misdannelser andre steder end i Latinamerika endnu," siger Kåre Mølbak.

Smittetryk meget større i Brasilien

Han understreger, at det kan skyldes, at infektionsrisikoen er mindre de steder, hvor der ikke er epidemi, men der kan også være nogle forskelle i undertyper af virus, som forskerne endnu ikke kender til.

Så hvis man skal til Thailand og er gravid, skal man ikke være bekymret for Zika-virus infektion?

"Smittetrykket ser i hvert fald ud til at være meget større i Brasilien og de andre syd- og mellemamerikanske lande. Når det er sagt, skal man - uanset hvor man rejser hen i troperne - være meget omhyggelig med at beskytte sig mod myggestik. Man kan for eksempel få Dengue-virus og malaria i Thailand," siger Kåre Mølbak.

Zika er i flere lande end registreret

Han understreger, at det er meget sandsynligt, at der også er Zika-virus i andre lande end dem, der er med på ECDC's liste - for eksempel Indien og Sri Lanka, der er de nærmeste naboer til Maldiverne.

Er der en risiko for, at det kan udvikle sig i Asien, som det udvikler sig i Latinamerika?

"Jeg tror ikke, at det er sandsynligt, for så havde vi nok set det. Historisk har det været i Asien i længere tid. Men man kan ikke 100 pct. afvise det. Nogle gange følger virus lidt uskrevne love," siger Kåre Mølbak.

Han tilføjer: 

"Jeg tror, at det, vi ser i Sydamerika, er det, vi kalder for en virgin soil epidemic, hvor der er et sted med masser af kompetente myg, og så ser vi pludselig et nyt virus introduceret til en befolkning, der er totalt modtagelig, mens der sikkert er en eller anden grundimmunitet i befolkningerne i Asien og Afrika, som gør, at vi ikke ser helt det samme smittetryk"

Men turisterne i Thailand har vel ikke samme beskyttelse?

"Nej, men turisterne kan være delvist dækket ind under immuniteten i den generelle befolkning," siger han.

Brasilien er hårdt ramt


Brasilien, der skal afholde OL til sommer, er hårdt ramt med en ekslosion i såkaldt microcephali, der er en for lille hovedudvikling - 4000 alene siden oktober - og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte såsom det frygtede Guillain-Barré's syndrom.

Der er også rødt myggeflag for gravide i lande som El Salvador, Venezuela, Colombia, Honduras, Mexico, Panama og Martinique, mens resten af Sydamerika, Caribien og helt op til over grænsen til USA også er i risikozonen.

Zikavirus blev først set hos aber i Zika-junglen i Uganda i 1947.

Stikker hele dagen

Det er myg af Aedes-arten, der kan overføre Zika-virus - og i øvrigt også andre sygdomme som Dengue-feber og chikungunya. Og de myg stikker hele dagen i modsætning til malaria-myg, der kun huserer i tusmørket.

Den globale sundhedsorganisation WHO lader alarmklokkerne kime og nedsætter nu et hasteudvalg, der skal følge Zika-virussens udbredelse og konsekvenser.

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Endomondo-rigmand jager milliardstort madmarked

Brdr Weibel må stjæle ansatte hos rivalerne

Sønderjysk familie er rigere end nogensinde: "Vi skal runde 5 milliarder"

Bjarne Corydon skal finde vækstopskriften for Børsen

Hun gemte sig for sin redaktør, fordi hendes bog var noget møg

Briterne står over for det længste fald i levestandard der nogensinde er målt

Tip: Tjek side 199 i Kasi-dommen

Nina Smith efter Nykredit-salg: Nu kan vi få ro

Danmark tager ny verdensrekord i skattetryk