Karsten Ree scorer halv milliard på vild Nokia-satsning
Foto: Christian Als/Scanpix
AVISEN Af
Rigmanden Karsten Ree har tjent 560 mio. kr. på en vovet investering i kriseramte Nokia. Han er nu god for mindst 1,3 mia. kr., viser nyt regnskab

I løbet af blot 15 måneder har rigmanden Karsten Ree tjent 560 mio. kr. på et storstilet aktiesats i den finske mobilgigant Nokia.

"Det er en once in a lifetime," siger Ree nu om investeringen, som han ikke tidligere har fortalt offentligt om.

 Han startede sin storsatsning i Nokia-aktien i sommeren 2012 og købte derefter op af flere omgange. I alt investerede Ree omkring 430 mio. kr. i det finske selskab. Det skete i en periode, hvor det så kulsort ud for den underskudsgivende mobilgigant. Satsningen gav dog pote, og på lidt over et år voksede investeringen til mere end det dobbelte.

"Mit samlede udbytte med at jonglere med Nokia i de 15 måneder har været 560 mio. kr. Det er i sin enkelthed historien. Men der var ikke mange, der synes, det var en god idé, før aktierne var solgt," siger Karsten Ree, der blev milliardær i 2008, hvor han solgte livsværket Den Blå Avis til amerikanske Ebay.

Kvart mia i overskud


Det er takket være det enorme afkast på Nokia-aktierne, at Karsten Rees personlige holdingselskab, der offentliggjorde regnskab i weekenden, kan notere et overskud på over en kvart milliard efter skat i 2013, ligesom det også er Nokia-gevinsten, der sikrede et overskud på 130 mio. kr. i 2012.

Med de stærke resultater i ryggen har egenkapitalen i selskabet nu rundet 1,3 mia. kr. I 2011 var den ellers dykket til under 1 mia. kr., efter at rigmanden det år tabte omkring 750 mio. kr. på fejlslagne investeringer i Amagerbanken.

 Nokia kommer første gang ind på nethinden af Karsten Ree i januar 2012, da han får et tip om at gå efter aktien. Karsten Ree følger dog ikke op på rådet, og han noterer sig, hvordan Nokia-aktien styrtdykker i det første halvår, i takt med at milliarderne fosser ud af kassen i den finske koncern.

Aktien når et bundniveau i starten af juli 2012 med kurs 1,33, da Karsten Ree går i aktion under en ferie til søs.

"Beslutningen blev taget på Adriaterhavet i slutningen af juli. Jeg havde taget en stak gamle erhvervsaviser med for at få tiden til at gå, og der stødte jeg på en 14 dage gammel artikel, der handlede om Nokia og alle de penge, der fossede ud af kassen. Det reagerede børserne på ved at sende kursen helt ned i 1,33 euro. Så tænkte jeg, hold da kæft, nu er det billigt, og så ringede jeg hjem til min bank og sagde, at nu må I gerne sælge nogle Novo Nordisk-aktier og sætte 100 mio. i Nokia," fortæller Karsten Ree.

Fortsatte opkøb

Det første køb fra Middelhavet blev efterfulgt af et nyt køb, kort efter at han kom hjem fra ferie, og endnu et køb i januar 2013, som bragte den samlede investering op i omegnen af 430 mio. kr.

 Derefter er Karsten Ree ikke helt uheldig. For efter at han har sat sine mange penge i den noget kuldsejlede Nokia-forretning, begynder rygterne for alvor at svirre om et muligt opkøb fra Microsoft. I september 2013 bliver rygterne til virkelighed, da it-giganten køber Nokias mobilforretning.

Nokia-aktien stiger som følge af nyheden, og det får Karsten Ree til at sælge aktien til en snitkurs på 4,97 i efteråret 2013.

Når Karsten Ree i dag ser tilbage på sin enorme investering, står det klart, at det er sidste gang, han har udsat sig selv for en så voldsom enkeltstående aktiesatsning.

Fra morgen til aften

"Smerten varede jo 15-16 måneder. Man tænker ret meget på det, når man ryger ud i sådan en satsning. Jeg tænkte på det fra morgen til aften. Der var nogle gange, hvor tingene var meget volatile, så investeringen gik jo nogle gange fra at give en kæmpe fortjeneste til at give ingenting," siger Karsten Ree.

Havde Karsten Ree haft endnu mere is i maven, kunne han tjene yderligere 20 pct. i afkast, da Nokia-aktien faktisk fortsatte i vejret op til årsskiftet 2013/2014, men det nager ham ikke.

"Man skal også holde op, mens legen er god nogle gange."

I dag er Karsten Rees portefølje da også væsentlig mindre risikobetonet.

"Der er ikke så meget hoppegynge i det, jeg laver i dag. Jeg er temmelig voldsomt eksponeret i Novo Nordisk, og så har jeg Coloplast, Vestas, Pandora, og så har jeg et par amerikanske aktier, Google bl.a," siger Karsten Ree, som efter eget udsagn "ikke har en skid" planer for nye investeringer.

tmat@borsen.dk jeth@borsen.dk

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mød Nasa-topchefen der styrer robotterne på Mars

Før aftenens brag: Sådan fordeles milliarderne i Champions League

Genmab stopper forsøg: Analytiker spår aktiefald mandag

Vil du lease en dyr bil? Så se dig godt for

Nord- og Sydkoreas ledere mødes for at drøfte Trump-topmøde

Helle Ib: Nu opgiver de igen - endnu en reform

Skal du leje sommerhuset ud selv eller gennem et bureau?

Moody's overvejer at sænke Italiens kreditvurdering

S frygter it-koks med ny erhvervsplatform: "Vi er meget bekymrede"